Seres Ioan

Seres_Ioan_AxPictor Dr. Ioan Seres

Ioan Seres s-a născut la 16 Decembrie 1920 in comuna Santandrei, județul Bihor. A facut scoala primara in comuna natală, iar apoi a urmat cursurile liceului “Emanoil Gojdu” din Oradea.

In timpul liceului au apărut primele manifestări artistice, atât in pictura, cat si in literatura. Desenează, pictează si face primele portrete, arătând încă de la o vârsta frageda talentul de portretist. Scrie poezii in revista literară a liceului, “Țara visurilor noastre”, iar in anul 1940 ii apare volumul de versuri  “Adolescenta” la editura Tipografia administrativă din Oradea.

In anul 1940 se muta la Bucuresti unde urmează cursurile “Academiei de arte frumoase” unde are ca profesori o serie de nume consacrate ale perioadei interbelice, printre care Nicolae Darascu si Camil Ressu. Publica in continuare versuri in “Revista literara” din Bucuresti, fiind remarcat de poetul Miron Radu Paraschivescu  In paralel studiază si medicina veterinara. Perioada  grea din timpul războiului il determina sa renunțe la studiul picturii si continua doar cursurile Facultatii de medicina veterinara, pe care o absolvă in anul 1949.

Seres_Ioan_Artindex_02
Pentru a se intretine In perioada studenției a pictat, la comanda, o serie de tablouri si chiar fresca unei biserici situata pe strada Uranus din Bucuresti.
Se căsătorește si pleacă sa profeseze primii ani in sate din Dobrogea, iar apoi continua peregrinările prin Oltenia, Transilvania, stabilindu-se in final la Oradea.
Datorită vicisitudinilor vremurilor si a dedicării in meseria pe care a practicat-o nu a avut in prima parte a vieții, liniștea si atmosfera necesară pentru pictura, arta pentru care se născuse.

In anii maturității a reușit sa se reculeagă si sa reia profesiunea de credința, pictura, in paralel cu cea de medic veterinar.
Aceasta perioada este deosebit de prolifica, Ioan Seres pictand si vanzand sute de tablouri, in dorinta de a recupera, parca, perioada in care nu putuse sa dedice artei pentru care se nascuse.

Seres_Ioan_Artindex_03
Ca tehnici picturale abordat mai ales uleiul pe pânza si acuarela. Nu i-au fost străine însă nici tușul sau cărbunele, cu care a realizat mai ales portrete si autoportrete.

Amintesc printre temele abordate: peisajul, compozitia, natura statica, portretul, etc. Peisajele si compozitiile au fost inspirate de mediul in care trăise si lucrase toată viața, satul românesc.
Pictorul a surprins viata cotidiana a taranului la munca campului, in gospodarie, pazind vitele, etc. Animalele sunt prezente in compozitii alaturi de tarani, dar si in libertate, la pascut. Dintre toate animalele Ioan Seres a avut un adevarat cult pentru cai, care i-au fost mereu aproape in viata de medic veterinar la tara.

A fost membru al Asociatia Pictorilor Amatori din Bucuresti si a Asociatiei Artistilor Plastici din Oradea.

Seres_Ioan_Artindex_04
In perioada 1974-1995 a oranizazat o serie de expozitii personale in Bucuresti, Oradea, Arad, Salonta si a participat la expozitii colective in Germania, Ungaria si Suedia.

Tablourile pictorului Ioan Seres se afla in colectii particulare din Romania, Germania, Suedia, SUA, Franta, etc.

Se stinge din viata in 14 decembrie 1997 la Oradea.

Seres_Ioan_Artindex_05 Seres_Ioan_Artindex_06 Seres_Ioan_Artindex_10 Seres_Ioan_Artindex_08 Seres_Ioan_Artindex_09 Seres_Ioan_Artindex_07