Murariu Ion

Anul Nasterii: 1922

Anul Decesului: 2012

Ion Murariu

(n.1922, Dorohoi)

Toamna

Toamna este o acuarelă de o deosebită frumusețe și deplinătate a tehnicii. Galbenurile și brunurile joacă vibrant în dominanta verde a unei compoziții a cărei putere de sinteză atinge idealurile artei nonfigurative. Toamna este lucrare sensibilă, decorativă cu adâncimi introspective.A studiat la Academia de Arte Frumoase din Iași între 1941-1946, avându-i ca profesori pe Otto Briese, Jean Cosmovici și Nicolae Popa. În primii ani de studiu la Academia ieșeană a participat la concursul Premio cittá Firenze, unde a obținut o mențiune.
La doi ani după absolvirea Academiei din Iași s-a stabilit în București, iar în 1950 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.ion_murariu_la_coadaFiind considerat  unul dintre cei mai valoroși acuareliști români, Ion Murariu a primit de-a lungul carierei sale numeroase premii care să-i ateste maiestria, dintre care menționăm doar Premiul Fundației România Mare, la începutul anilor `90 (ca prețuire a întregii sale opere) sau Premiul Național Ștefan Luchian, în 1994.

Sursa: http://www.growart.ro/toamna_171.htmlIon_Murariu_Ulcica_Albastra_Cu_Zambileion_murariu_iarna_in_bucovinaIon_Murariu_Lacramioare_in_paharSursa: http://www.artmark.ro/catalog/index.php/catalogsearch/result/?q=ion+murariu