Legende ilustrate – Turnul Babel

Am inceput, cu intarziere de peste un an, sa revizitez fotografiile realizate in Belgia, in Bruxelles si Bruges. Incep usurel cu aceste imagini din Muzeul regal de arte frumoase. Acolo am vazut Turnul Babel al lui Joos de Momper. Dar am fost tentat sa caut pe internet si mai celebra ilustrare al lui Bruegel si am mai gasit inca una. Garnisesc totul cu textul biblic din Vechiul Testament si cu doua stiri despre descifrari care par sa fi gasit samburele de adevar care sta in miezul oricarei legende. (Mihai Constantin)

Vechiul Testament, Geneza:

Turnul Babel. Incalcirea limbilor si imprastierea popoarelor.

1. Pamantu’ntreg avea pe-atunci o singura limba si aceleasi cuvinte .
2. Si a fost ca, pornind din partile Rasaritului, oamenii au gasit un ses in tara Sinear si s’au asezat acolo.
Sol 10:5

3. Si au zis unul catre altul: “Hai sa facem caramizi si sa le ardem in foc!” Si au folosit caramida in loc de piatra, iar smoala in loc de var.
4. Si au zis: “Hai sa ne cladim un oras si un turn al carui varf sa ajunga la cer, si sa ne facem un nume, ca sa nu mai fim imprastiati pe fata ‘ntregului pamant!”
5. Si S’a pogorat Domnul sa vada cetatea si turnul pe care-l zideau fiii oamenilor.
Fc 18:21

6. Si a zis Domnul: “Iata ca ei sunt un singur popor si au toti o singura limba; si acesta-i doar inceputul a ceea ce vor face; de-acum nu se vor mai opri de la tot ceea ce si-au pus in gand sa faca.
7. Hai sa ne pogoram si acolo sa le incalcim 2 graiul, pentru ca unul altuia sa nu-si mai inteleaga limba”.
8. Si de acolo i-a imprastiat Domnul pe fata ‘ntregului pamant si ei au incetat sa mai zideasca cetatea si turnul.
Dt 32:8

9. E pricina pentru care cetatea aceea s”a numit Babilon 3, pentru ca acolo a incalcit Domnul limbile a tot pamantul si de acolo i-a imprastiat Domnul Dumnezeu pe toata fata pamantului 4.
Ir 51:53

Si acum, doua stiri interesante:

Oamenii de stiinta au facut o descoperire care confirma existenta Turnului Babel, asa cum se afirma in Geneza din Biblie. In cea mai mare colectie privata de obiecte antice s-a descoperit o piatra pe care sunt inscriptionate figura regelui Nabucodonosor al II-lea si Turnul Babel.

O echipa de cercetatori a descoperit cea mai veche reprezentare a faimosului Turn Babel din Biblie, conform unei carti publicate recent, informeaza Discovery News.

Turnul Babel apare sculptat pe o piatra neagra, datata intre anii 604-562 i.Hr. Aceasta a fost gasita in colectia lui Martin Schoyen, un om de afaceri din Norvegia, care detine cea mai mare colectie privata de manuscrise si obiecte antice, descoperite in secolul al XX-lea.

Ea contine 13.717 de file din manuscrise, care acopera o perioada de peste 5.000 de ani. Colectia include parti din Manuscrisele de la Marea Moarta, un vechi manuscris budist si chiar simboluri ale aborigenilor din Australia, care ar putea fi vechi de 20.000 de ani.

Colectia mai cuprinde un numar mare de tablite, inscriptionate cu pictograme si simboluri cuneiforme, unele dintre ele fiind cele mai vechi documente scrise cunoscute, sigilii si insciptii regale din Mesopotamia.

107 texte continand simboluri cuneiforme, cu o vechime cuprinsa intre 2.400 si 5.000 de ani, provenite din vechea Mesopotamie, din regiunea Uruk, cat si din epoca persana, au fost traduse de un grup international de cercetatori, care a scris o carte despre acestea.

Turnul Babel se evidentiaza ca “una dintre stelele care apar pe firmamentul acestei carti”, potrivit spuselor lui Andrew George, profesor la Univeristatea din Londra. Faimosul monument, Turnul Babel, si regele Nabucodonosor al II-lea sunt desenati pe piatra descoperita in colectia lui Schoyen.

Nabucodonosor al II-lea a domnit acum peste 2500 de ani in Babilon, fiind considerat cel care a distrus templul lui Solomon, in anul 586 i.Hr. si care a trimis o mare parte a populatiei evreiesti in exil.

*** Celebra panza a lui Breugel cel Batran. Nu e singura pictura a sa pe aceasta tema***

Un text babilonian, tradus recent, ofera informatii interesante despre modul in care a fost construit un turn impresionant, identificat de unii specialisti cu biblicul Turn Babel

Tablitele, inscriptionate cu 107 cuneiforme, apartin unul om de afaceri din Norvegia, care colectioneaza antichitati.
Acum, el a pus aceste artefacte la dispozitia specialistilor, care le-au tradus si au obtinut informatii inedite.
Potrivit Live Science, textul are o vechime de aproximativ 2.500 de ani si prezinta o parte dintr-un discurs al faimosului rege Nabucodonosor al II-lea, despre care se stie ca a construit in Babilon un imens zigurat (turn).
Tot el este tiranul care a luat in robie poporul lui Israel si a distrus primul Templu din Ierusalim, dupa cum scrie in Vechiul Testament.
Acum insa, acest rege pare sa fie cel a comandat construirea Turnului Babel, dupa cum afirma unii specialisti, care au analizat inscriptia.
Regele spune cum a strans muncitori din intreaga lume, ca sa ridice un turn pentru zeul Marduk si un alt zigurat mai mic, in orasul Borsippa.
“Am facut apel la toate tarile de pretutindeni, la toti regii, la cei care au fost facuti stapani peste popoarele lumii, prin bunavointa lui Marduk….”, scrie in tablita recent tradusa.
“Am contruit structura cu bitum si caramida. Am terminat-o si am facut-o sa straluceasca apoi precum Soarele.”
Aceasta inscriptie este una din cele patru gasite pana in prezent, care vorbesc despre regele biblic. Chiar si infatisarea lui apare pe aceasta stela: vedem un barbat cu barba, purtand o coroana in forma conica si o roba impresionanta.
Celelalte reprezentari ale regelui babilonian se afla in actualul Liban si sunt destul de prost conservate, din cauza ca sunt expuse in aer liber.
Potrivit celor scrise in Biblie, Turnul Babel era dedicat unei religii false, cu scopul de a aduce faima constructorilor lui. Pentru a-i pedepsi pe cei care pacatuiau impotriva lui, Dumnezeu le-a incurcat limbile si a imprastiat oamenii pe tot Pamantul.

*** Turnul Babel de Lucas van Valckenborch, 1594***

Detalii ale lucrarii: