Expoziție personală a artistului vizual Matei Enric

Expoziție personală a artistului vizual Matei Enric. Mică retrospectivă a timpurilor sale creative.

Vernisaj 23 Septembrie, ora 19.00
Finisaj 8 Octombrie, ora 23.00.

Spațiul expozițional Atelier Dumitru are imensa șansă de a se îmbogăți prin extinderea spirituală adusă de prezența lucrărilor artistului Matei Enric.
Prilej de a fi împreună cu muzele, vom avea seri de poezie, muzică, demonstrație pictură pe lemn, toate evadări mult dorite ale sufletului nostru.

Despre artist: https://matei-enric.blogspot.com/

“Între timpuri” reprezintă pentru artistul vizual Matei Enric o reflecție asupra vremurilor pe care le trăim, ca o pauză intre ce a fost si ce va fi sa fie. Tot ce înseamnă Covid si perioadele de izolare, timpurile noastre de dinainte si timpurile ce vor veni. Gândurile sale, pictate pe lemn sau desenate pe hârtie, s-au oprit în aceste lucrări, oferindu-ne o ocazie de a ne privi reciproc, public și artist, într-o meditație despre esența vieții.

“Între timpuri” reprezintă pentru curator o retrospectivă mică a lucrărilor artistului din diferite perioade creative. Frânturi din colecții expuse în diverși ani, arătate împreună publicului, în acest mic salon expozițional, alăturate datorită simbolisticii lor, un fir creator unitar, uimitor de profund și actual.

Sunt prezentate astfel, într-o trecere de la social la singurătate, lucrări pline de culoare, masive, provocatoare intelectual, care stârnesc uimire și, uneori, zâmbet, ca “Perpetuum”, “Prețul capitulării”, “Țapul ispășitor”, “In Absentia”, lucrate înainte de pandemie (Colecțiile “Solve et coagula”, “Ardere de tot” și “Perpetuum”), in deplină antiteză cu lucrări de grafică, alb-negru, mici, psihedelice, dure spiritual, “Memento mori”, “Social network”, “Altarul”, care iți opresc respirația și te absorb în ele, aproape obsesiv pe măsură ce sunt privite (descriu alienarea socială, trimit cu gândul la boli psihice, apăsări, haos și, în același timp, chemarea continuă la sursă, la esență), așa că trebuie să ai grijă unde te oprești cu re-memoria personală.

Ceea ce se citește si rămâne între timpuri, este viața trăită și redată cu sensibilitate de artistul Matei Enric, un artist prin excelență intelectual, un absolvent de artă sacră, ce surprinde imediat, cu ironie uneori, desacralizarea, care inclusiv atunci când a fost copleșit de singurătea impusă prin distanțarea socială, tot nu s-a abandonat decât parțial, demn, conflictelor interioare, lucrările sale din aceasta perioadă ilustrând un parcurs logic, o creștere, un ritm, închizând ca un cerc trăirile sale.

Conceptul expoziției e redat și spațial, lucrările nu doar că provin din perioade diferite, sunt și expuse in camere diferite, cele din perioada de recentă suferință pandemică într-o cameră mică și ea, ca un buzunar, după cum spuneam mai sus, o pauză.
Și toate “sunt despre destin, sensul vieții, porți prin care intrăm și ieșim, încercarea de a comunica cu cineva dincolo de noi” (sursa Matei Enric).

Vă invităm la aceasta expoziție ce promite pași către o lume nevăzută și oferă răgaz de introspecție, acel ceva pe care îl ascundem, dar există, despre noi.

Vă așteptăm cu drag!