CONSTANTIN FLONDOR | DAN MOHANU | HOREA PAȘTINA | MIHAI SÂRBULESCU 5 octombrie – 5 noiembrie @ Elite Art Gallery

CONSTANTIN FLONDOR | DAN MOHANU | HOREA PAȘTINA | MIHAI SÂRBULESCU
5 octombrie – 5 noiembrie 2021

Eveniment desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO
la Elite Art Gallery, Piața Națiunile Unite, nr.3-5, bl. B2, parter, București
elite_pastina_flondor_Ax - Copy
ELITE ART GALLERY continuă seria evenimentelor cu o expoziție amplă de pictură, având protagoniști patru artiști reprezentativi ai scenei plasticii românești contemporane: Constantin Flondor, Dan Mohanu, Horea Paștina, Mihai Sârbulescu.
Constantin Flondor (n. 1936) își conturează o activitate prolifică în jurul grupului Prolog în calitate de co-fondator alături de Paul Gherasim, Horia Bernea, Ion Grigorescu, Matei Lăzărescu, Christian Paraschiv, Horea Paștina și Mihai Sârbulescu. De asemenea, artistul a fost membru fondator al Grupului 111 și al Grupului Sigma. Cu o deosebită experiență didactică, Constantin Flondor a profesat în perioada anilor 1962-1991 la Liceul de Arte Plastice din Timișoara, iar din anul 1991 până în 2002 și-a făcut remarcată munca la Facultatea de Arte și Design din Timișoara unde în perioada anilor 1996-1999 a îndeplinit funcția de decan. Cu numeroase apariții în expoziții personale și de grup, în țară și în străinătate, artistul își câștigă notorietatea printr-o necontenită poftă de experiment alimentată prin limbaje de exprimare ce oscilează de la pictură și desen la mail-art, instalație, performance sau film. Artistul locuiește și lucrează în acest moment în Timișoara.
Dan Mohanu (n.1949) a desfășurat statornic meseria de restaurator de pictură murală, pentru care adobândit titlul de expert. După 1989 a înființat catedra de Conservare-restaurare din cadrul Universității Naționale de Artă, a cărei existență a condus-o între 1990-2016. Dan Mohanu este licențiat din 1974 al Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din București, clasa profesorului Simona Vasiliu Chintilă și Doctor în arte vizuale. Din 1974 este autorul a numeroase articole și studii privind conservarea și restaurarea patrimoniului. Dan Mohanu face parte, din prietenii grupului Prolog alături de care lucreaza și expune în ultimii ani. Este membru fondator al asociației Studiul, în memoria pictorului Paul Gherasim.
Horea Paştina (n. 1946) a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” în 1973, secţia Pictură, clasa profesor Alexandru Ciucurencu. În 1977 devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, secţia Pictură. Horea Paștina este co-fondator din anul 1985 al grupului Prolog împreună cu Paul Gherasim, Constantin Flondor, Cristian Paraschiv și Mihai Sârbulescu. Din 1990 predă la Academia de Arte din București, devenind apoi Conferențiar Doctor la catedra de Pictură. În anul 2007 îi este decernat premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române.
Mihai Sârbulescu (n.1957) este absolvent în 1981 al Institutului „Nicolae Grigorescu“, secția pictură, clasa profesorului Marius Cilievici. Din 2006 deține titlul de doctor al Universității de Arte din București cu teza „Dosar Prolog”, coordonator Andrei Pleșu. Mihai Sârbulescu este co-fondator din anul 1985 al grupului Prolog, iar din 1990 – Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. BURSE: 1991 – Horn, Austria, 1995 – Aachen, Ludwig Forum, Germania; ORDINE: 2006 – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler, 2016 – ,,Crucea Nordului”, Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord. ACTIVITATE PROFESIONALĂ: 1986-1987 – profesor de pictură liceul „Nicolae Tonitza”, 1990-1996 – asistent universitar în cadrul Universității Naționale de Arte București, 2002- 2006 – asistent universitar în cadrul Universității Naționale de Arte București, 2006- prezent – lector universitar doctor al Universității Naționale de Arte București.
Expoziția este deschisă publicului începând de marți, 5 octombrie în intervalul orar 11.00 – 19.00, în zilele de luni până vineri, cu respectarea tuturor prevederilor care se impun în starea de alertă.
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii, dar și proiecte educaționale.