Simion Cernica – PsychoPoetic Hymns & Radical Ruins @ Galeria IOMO
Primul solo show al artistului Simion Cernica din ultimii 5 ani, în România, în expoziţia PsychoPoetic Hymns & Radical Ruins, sâmbătă 4 septembrie 2021, la Galeria IOMO
Galeria IOMO, cea mai nouă galerie de artă contemporană din Bucureşti, localizată în incinta Combinatului Fondului Plastic, vă invită sâmbătă 4 septembrie 2021, în intervalul orar 17:00-21:00, la deschiderea expoziției PsychoPoetic Hymns & Radical Ruins, semnată Simion Cernica.
Născut în București, Simion Cernica trăiește și lucrează, în prezent, în Los Angeles. Artistul folosește orice mediu sau discurs necesar pentru a-și exprima poziția conceptuală și explorarea formală. Practica sa s-a dezvoltat cercetând istoria recentă și energiile socio-politice și culturale actuale. Punând la îndoială perspectivele noastre culturale confirmate, el își propune să conteste modul în care percepem realitatea, istoria culturală și modul în care ne promovăm umanitatea noastră precară. Arta sa păstrează o dinamică de tip „Arte Povera” și diseminează un impuls poetic, dar subversiv.
Lucrările și proiectele sale au fost expuse la nivel național și internațional: galeria Suprainfinit, București; galeria Nino Mier, Los Angeles; Casa Europei, Haga; ICR, Budapesta; Fundația Art Encounters, Timișoara; Galeria Jaus, Los Angeles; Spațiu extins, București; ODD, București; Muzeul Romei din Trastevere, Roma; Bienala Art Encounters, România; Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), București; MAGMA, Sf. Gheorghe; Salonul Proiectului, București; Foto LA, Los Angeles; HAU, Berlin; Matadero, Madrid; Atelier 35, București; UQBAR, Berlin; Centrul Național de Dans, București; The Knot (Public Art Project Berlin & București); ICR, Veneția etc.
Simion Cernica este cunoscut pentru natura multiplă a practicii sale, care cuprinde pictură, sculptură și instalații, video și fotografie, performance sau acțiuni. Operând într-o gamă largă de medii, de la cele tradiționale la intervenții spațiale, Cernica creează un corpus de lucrări care, deși remarcabil de divers, este ferm înrădăcinat într-o strategie artistică coerentă și complexă. Bazându-se adesea pe surse autobiografice, istorice sau sociologice, gama vizuală aparent punk-anarhică, subversivă și reacționară a practicii sale, generează o stare schizofrenică și halucinatorie — un „post-post-totul” al fragmentării și sintezei perpetue, în care ruina este artefactul recuperat din antropocenul târziu, actual, din permafrostul uniformizant al zonei critice, care merge abisal spre un manierism inevitabil, întrevăzut ca sursă de la prevestitoarea „Societatea Spectacolului” (1967) a lui Debord. Practica sa se constituie la intersecția dintre investigația filosofică și investigația asupra materialului, implicând o redistribuire aparentă fără sfârșit, combinarea și recombinarea în diferite tehnici și medii. Reflectă astfel, o condiție schimbătoare de deconstrucție și reconfigurare constantă, în ideea unui univers neierarhic, fără limite, unul fără doar și poate pendulând, împărțind și redistribuind idei și adevăruri intersubiective, dialoguri între ecologia personală și cea comunitară. (extras din textul curatorial, Horațiu Lipot)
Expoziţia* poate fi vizitată marți – sâmbătă, orele 11:00 – 19:00, până la 10 octombrie 2021.
*Conform prevederilor legale pentru a preveni răspândirea COVID-19, spaţiile expoziţionale sunt igienizate, iar accesul vizitatorilor este limitat în spaţiul de desfăşurare a expoziţiei. Purtarea măştii de protecţie în toate spaţiile este obligatorie.