” Ziua Breslei creatorilor de artă religioasă și a restauratorilor 2017″

afisziuabreslei2017mirrr
Asociația Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare a UAP din România : AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România organizează ” Ziua Breslei creatorilor de artă religioasă și a restauratorilor 2017″, în parteneriat cu Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”.
Evenimentul se va deschide în data de 18 octombrie 2017, orele 13, in ziua praznicului Sf. Apostol si Evanghelist Luca, considerat a fi fondatorul iconografiei, asadar implicit patronul şi ocrotitorul pictorilor iconari.
La Biserica din Timișeni-Gorj din Muzeului Satului va avea loc o pomenire a membrilor breslei noastre trecuți în eternitate, pornind de la zugravii de subțire și sfârșind cu comemorarea întemeietorilor Sindicatului Artelor Frumoase, devenit Uniunea Artiștilor Plastici din România și a fondatorilor Asociației Filială Artă Plastică Religioasă și Restaurare. După pomenire va avea loc vernisajul expoziției de artă sacră a filialei, în sala H.H. Stahl. În cadrul expoziției artiștii își propun să prezinte pe simezele Muzeului Satului din București, fărâme din tainele creațiilor lor, clipe de trăire duhovnicească, cristalizate pe pînză, sticlă, lemn sau în piatră. Lucrările artiștilor folosind instrumente plastice de manifestare atît de vaste, evocă prin linie, culoare, volum și simbolistică, inepuizabila forță creatoare contemporană, într-o vreme a prea puținului timp. Planșele cu pictură murală prezintă proiecte ce au înveșmîntat noile biserici construite, alături de proiectele de restaurare ce subliniază importanța conservării patrimoniului nostru cultural, împreună relevând adevărul știut, că prezentul se sprijină pe temelia trecutului.
In cadrul evenimentului cultural „SĂRBĂTOAREA BRESLEI 2017″ se va desfăsura si expozitia” Diploma Absolventilor- Arte Murale promotia 2017″, liceul ” Nicolae Tonitza”, profesor coordonator Florian Mihăilescu(vicepresedinte AFAPRR a Uniunea Artiștilor Plastici din România).
În ansamblul său expoziția relevă implicarea membrilor atât în zona creației sacre și religioase cît și în domeniul riguros, științific al conservării și restaurării.
Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 18 octombrie – 19 noiembrie 2017, pe simezele Foaierului H.H.Stahl și a sălii H.H. Stahl de la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti”, partenerul traditional al Filialei noastre.
afis elevi Tonitza