‘My Town. My Universe’ – Petre Chirea @ Tiny Griffon Gallery in Nurnberg

Afis-my-town (1)
Gandita, initial, ca o ‘trecere’ intre doua cicluri recente de lucrari ale artistului, expozitia ‘My Town. My Universe’, semnata Petre Chirea, care este vernisata vineri, 29 septembrie 2017, la Tiny Griffon Gallery in Nurnberg, s-a transformat, in cursul rezidentei artistului si pregatirii expozitiei, intr-o inspirata continuare a ciclului ‘My Town’, in care fragmentele de viata bucuresteana reflectate in cladiri continua sa prevaleze, dar in care descoperim si perspective largi, precum si cladiri monumentale cu valoare de simbol.
“My Town. My Universe’, cu un titlu deconcertant pentru metropola heteroclita care e, astazi, Bucurestiul, sugereaza relatia intima a artistului cu orasul pe care-l simte ‘al sau’ si pe care il descrie plastic cu lejeritate asumat sentimentala, din fericire ferita de excese.chirea 2
Casele vechi, pastrand inca un aer de ‘belle epoque’, in ciuda evidentei decrepitudini, alaturi de cladirile istorice, emblematice, ale Bucurestiului, sunt nu doar surse de inspiratie, ci si ‘depozite de amintiri’, fiecare dintre lucrari avand o legatura subiectiva cu memoria si sensibilitatea artistului, al carui oras iubit e complet lipsit de orice semn al arhitecturii contemporane. Desi prezenta locuitorilor nu e explicita in nicio lucrare, orasul lui Chirea e departe de a fi depopulat. Compozitiile sale evoca intotdeauna, prin lumini si umbre, o discreta senzualitate tipic umana: orasul sau e viu, pulseaza, promite, acopera si descopera in acelasi timp.
Paleta de culori e restransa; multe dintre lucrari se limiteaza la declinari de griuri, cu accente de albastru, insa imaginile sunt extrem de bogate in tuse puternice si straturi succesive de culoare, elemente caracteristice lucrarilor lui Chirea din ultimii doi ani. chirea 1
E evidenta iubirea lui pentru Bucuresti, pentru casa lui diminutiva, care revine ca un leitmotiv, inca din primul ciclu ‘My Town’, pentru strada sa, pentru vechea arhitectura interbelica, dar si pentru oamenii care populeaza implicit atmosfera voit neclara, ca intr-o poveste neterminata. Caci neterminata e povestea lui Petre Chirea despre Bucuresti, declinata in aproape treizeci de lucrari cu dimensiuni si tehnici diferite (ulei si acril pe panza si carton) care se constituie intr-un al doilea ciclu al artistului, dedicat orasului sau.
Expozitia ‘My Town. My Universe’ este deschisa pana pe 20 octombrie.My town petre chirea