Felix Aftene: pictura în EpicDermic

Felix Aftene, The Trophy of Evolution, 2014
Sezonul de toamnă la galeria AnnArt se deschide cu o noutate de portofoliu: pictorul Felix Aftene, cu un solo-show ce are venisajul joi 7 septembrie, la ora 19.

Expoziţia EpicDermic este curatoriată de criticul şi istoricul de arta Aurelia Mocanu şi reuneşte 18 lucrări în acril pe panza şi în proiect video.

Selecţia prezinta în premiera cele mai recente lucrari din seria Memoria spatiului (2016/17) precum şi piese din seria Taxidermia (2014/15), recent căştigătoare a premiului UAP pentru Pictură 2016. Explorări ale condiţiei umane actuale, cu incursiuni în metafizic şi în urbanul post-industrial, lucrările se prezintăa ca nişte decupaje ale unor scene narative cinematografice, diverse şi stranii, cu straturi multiple de simbol cultural, unificate prin prezenta subtil-sistematica a autoportretului.
Absolvent, în 1996, ca şef de promoţie al Academiei de Arte Vizuale „George Enescu” din Iaşi, secţia Pictură murală, la clasa profesorului Dimitrie Gavrilean, Felix Aftene este unul dintre artistii reprezentativi ai generatiei sale, cu o practica extinsa în pictura, pictura murala, sculptura şi new-medfia, fiind totodata curator şi coordinator a numeroase proiecte de artă vizuală ale artiştilor din Iaşi – atat în ţară cât şi afară. A lucrat cu galerii din Austria, Danemarca, Germania, Franţa, Moldova, Elveţia, lucrările sale găsindu-se în muzee şi colectii private din ţară şi din strainatate (S.U.A, Marea Britanie, Germania, Israel, Elveţia, Franţa, Italia, Spania, Danemarca, Canada, Ungaria, etc).
După 20 de ani de la încheierea studiilor, prolificul artist ieşean Felix Aftene recurge, cu poftă şi în cheie neobarocă, la „rememorare” şi biografism. Un imobil vetust de ateliere este reevaluat spaţial şi corporal (performativ) de fantoşa artistului, cel cu machiaj de trist arlechin. Fotograme ale video-acţiunii – decadent scenografică şi sonor incantatorie – devin apoi pânze elaborate, pictate în acrilic. Sunt stop-cadre, reamplificate prin elipsă narativă, cu regim luministic teatral, oxidat-obscur, melancholic existenţialist.
Aurelia Mocanu, curator   Invitatie Felix Aftene - EpicDermic
Expoziţia este deschisă în perioada 7 septembrie – 21 octombrie 2017. Accesul public este gratuit, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 11- 19.
Fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin galeria AnnArt. Vă stăm la dispoziţie pentru detalii şi consiliere: office@annartgallery.ro

Născut în 1972 în Vaslui, unul dintre cei mai reprezentativi artişti vizuali contemporani din România, Felix Aftene abordează o arie extinsă de medii de expresie – pictură, pictură monumentală, sculptură, new-media. Absolvent, în 1996, ca şef de promoţie al Academiei de Arte Vizuale „George Enescu” din Iaşi, secţia Pictură murală, la clasa profesorului Dimitrie Gavrilean, Aftene a obţinut in  2016 doctoratul la Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iaşi, cu o lucrare dedicata artelor vizuale contemporane. Artistul are un parcurs profesional în ascensiune remarcabilă, cu recunoaşteri atât din partea breslei cât şi a colecţionarilor şi instituţiilor muzeale, lucrând totodată şi în proiecte expoziţionale şi de curatoriat în ţară şi în străinatate.

Bursier, în 1997-1998, al Uniunii Artistilor Plastici, România. În 1998, câştigă concursul pentru realizarea picturii murale din spaţiul Directiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi. Lucrarea, intitulata Babilon, este realizată în tehnică mixtă pe o suprafata de 74mp, execuţia ei durând trei luni. In  2008, revine în spaţiul public  cu o alta lucrare importanta – Capsula timpului este un monument realizat din bronz, amplasat în faţa Primariei municipiului Iaşi, la aniversarea a 600 de ani de atestare documentara a orasului.
In 2016 i se acorda Premiul Naţional pentru Pictura al U.A.P. din Romania.
Felix Aftene, Masarde, 2016
In domeniul picturii, Felix Aftene explorează teme ale condiţiei umane, sondate prin incursiuni în sine, prin reiterari ale autoportretului in ipostaze diverse şi multiplu-rezonante simbolic, în contexte în care fragmente ale istoriei individuale şi generale se stratifică într-o expresivitate de tip post-modern. Artistul a lucrat cu galerii din  Austria, Germania, Franta, Moldova, Elvetia, lucrarile sale gasindu-se in muzee si colectii private din  tara si din strainatate ( S.U.A, Marea Britanie, Germania, Elvetia, Franta, Italia, Spania, Danemarca, Canada, Ungaria, Israel etc).

Este  membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania din 1997 si presedinte al filialei Iasi a UAPR din 2013. Trăieşte şi lucrează la Iaşi.