Fundația Art Encounters lansează apelul pentru program lde rezidențe artistice din toamnă

8 Suzana Dan 3

Fundația Art Encounters lansează un apel deschis pentru cel de-al treilea și ultimul program de rezidențe artistice din 2017. Rezidența va coincide cu perioada de desfășurare a bienalei Art Encounters, care va avea loc între 30 septembrie și 5 noiembrie 2017 la Timișoara și Arad.
Scopul programului este de a stimula creativitatea, de a încuraja explorarea practicilor artistice, de a facilita schimburile culturale și de a stabili un dialog viu, semnificativ, între comunități și actori culturali din diferite domenii.
Totodată, artistul rezident selecționat va avea oportunitatea de a intra în contact cu artiști români și străini consacrați, curatori, critici de artă și reprezentanți ai unor importante instituții de artă contemporană din lume, precum Tate Modern Londra și Centre Pompidou din Paris, jurnaliști de cultură și colecționari care vor veni la Timișoara în contextul evenimentului Art Encounters.
Selecția urmărește pe de o parte proiectul propus de aplicanți pentru perioada de rezidență artistică la Fundația Art Encounters, rigurozitatea conceptului artistic și metodele alese pentru punerea sa în practică, iar pe de altă parte parcursul artistului și modul în care rezidența Art Encounters îi poate oferi o oportunitate de dezvoltare în viitor.
Raluca Croitoru, artista selecționată în primul trimestru de rezidențe, a îmbinat elemente din sistemele oficiale de notare a dansului cu informații preluate din statisticile contemporane pentru a discuta printr-o manieră performativă despre muncă și relaxare în societatea de astăzi, iar Liliana Basarab, artista selecționată în cea de a doua rezidență, a reușit să continue dialogul cu comunitatea, îndreptându-se către zona de producție locală, într-un proiect ce combină forme de exprimare materiale și imateriale. Perioada de rezidență a generat noi direcții de creație și oportunități, cele două artiste fiind invitate de către curatorii Diana Marincu și Ami Barak să participe în bienala Art Encounters 2017.
Artiștii interesați pot trimite aplicațiile prin e-mail la adresa contact@artencounters.ro până în data de 31 august. Fiecare aplicație trebuie să conțină un CV al artistului, o scrisoare de intenție de maxim 2 pagini care să specifice perioada pe care artistul intenționează să o petreacă în rezidență și proiectul pe care îl are în vedere, însoțite de portofoliul artistului.
Mai multe detalii despre programul de rezidențe artistice Art Encounters și procesul de aplicație și selecție se găsesc pe website-ul Fundației Art Encounters: http://fundatia.artencounters.ro/
Fundația Art Encounters este o instituție culturală independentă, înființată în 2015 cu scopul de a susține arta contemporană din România. Programele demarate de Fundația Art Encounters își propun să joace un rol în consolidarea poziției scenei de artă, sprijinind și încurajând arta, promovând creația artistică, încurajând explorarea diverselor practici artistice, organizarea de expoziții, publicarea de cărți și albume de artă contemporană, dar și susținerea instituțiilor de artă și cultură.