Emisiunea de mărci poștale „Patrimoniul artistic al Muzeului Municipiului București” și albumul „Colecții ale istoriei și elitelor comunității”
Muzeul Municipiului București și Romfilatelia vă invită la evenimentul de prezentare a emisiunii de mărci poștale „Patrimoniul artistic al Muzeului Municipiului București” și a albumului filatelic „Colecții ale istoriei și elitelor comunității”.
Evenimentul de prezentare se desfășoară joi, 17 iulie, ora 18:00, la Palatul Suțu. Înscrierea se face prin e-mail la conferinte@muzeulbucurestiului.ro sau la numărul de telefon 0722.574.897.
Noua emisiune filatelică este compusă din șase timbre și o coliță cu ilustrate reprezentative pentru muzeele din structura Muzeului Municipiului București: Palatul Suțu – valoare nominală 16 lei, Casa Filipescu – Cesianu – valoare nominală 15 lei, Muzeul Victor Babeș, valoare nominală 4,50 lei, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, valoare nominală 4 lei, Muzeul Nicolae Minovici, valoare nominală 3,50 lei, Muzeul Theodor Aman, valoare nominală 2,70 lei și Muzeul George Severeanu, valoare nominală 2,50 lei.
Introduse în secolul al XIX-lea ca o modalitate eficientă de plată a serviciilor poștale, timbrele, ilustrate inițial cu elemente cu specific naționale, precum portrete ale personalităților sau imagini ale clădirilor-simbol, au devenit rapid mijloace de celebrare și promovare a patrimoniului și realizărilor comunității. Fiind atașate scrisorilor, obiecte cu circulație largă care călătoresc prin sute de mâini și trec adesea granițele țărilor, timbrele ajung să îndeplinească, prin informația esențializată într-o imagine de câțiva centimetri pătrați, o importantă funcție a diplomației culturale.
Interesul istoricilor și colecționarilor pentru mărcile poștele provine, așadar, atât din valoarea memorialistic – documentară, surprinzând detalii privind valorile unei societăți la un anumit moment, cât și din componenta estetică.
Muzeul Municipiului București este o instituție muzeală de importanță națională, coordonată de Primăria Capitalei, cu o rețea extinsă de muzee și case memoriale deschise publicului, ce își propune o prezență cât mai vine în spațiu public, pentru a contribui în mod eficient la conservarea memoriei orașului și promovarea patrimoniului către un public cât mai divers, din țară și din străinătate.
Albumul „Colecții ale istoriei și elitelor comunității”, publicat în ediție bilingvă română – engleză, cuprinde o selecție retrospectivă a timbrelor cu reprezentări ale clădirilor, obiectelor și personalităților legate de patrimoniul muzeului și de istoria Capitalei, care fac parte din următoarele emisiuni filatelice: Numismatică (1970), Aniversări – Pictori (1972), Reproduceri de artă (1981), Figuri de copii în pictura românească (1984), Tablouri împușcate (1990), Eclipsa totală de soare (1999), Sfintele Paști (2007), Vechiul București (2007), Ceramică Românească – oale și căni II (2007), Europa 2009 – Astronomie (2009), Ziua Mărcii Poștale Românești 125 ani (2012), București, 555 de ani de existență (2014), Reproduceri de artă (2015).
Albumul cuprinde, de asemenea, noua emisiune filatelică „Patrimoniul artistic al Muzeului Municipiului București” și descrieri ale colecțiilor și clădirilor ce intră în componența muzeului, cu un cuvânt-înainte semnat de Dr. Adrian Majuru, managerul instituției.
Emisiunea filatelică este disponibilă în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara, precum şi în magazinul online http://romfilatelia.ro/store/.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București prin
Muzeul Municipiului București