La Galeriile Carol, vara astronomică 2017 debutează cu expoziţia personală Gesturi a artistei Petronela Berlea

Petronela Berlea Gesturi 03

La Galeriile Carol, vara astronomică 2017 debutează cu
expoziţia personală Gesturi a artistei Petronela Berlea.

Vernisaj: joi, 22 iunie, ora 19:00.

cover-event-Petronela
Petronela Berlea surprinde poetica mișcării pe care o redă în pânzele sale autoreferențiale. Gesturi cotidiene devoalează gânduri, stări, sentimente: o mână o cuprinde pe cealaltă cu celeritate, corpul artistei devine subiect de studiu redat fragmentar, cu accent pe expresivitatea gesturilor.
Detaliile sunt studiate și redate asemenea unui Rembrandt van Rijn, iar spontaneitatea mișcării amintește de un Edgar Degas. Paleta cromatică austeră acordă pânzelor sale un aspect de fotografie veche, de secol XIX, asemănătoare daghereotipului; iar forma marmorată a corpului și drapajului ne întoarce în timp, către reprezentarea statuară a clasicilor greci. Lumina teatrală, de studio acordă o notă caravagescă lucrărilor sale. Inserția de fragmente din actuala serie de lucrări hiperrealiste anunță o nouă etapă în creația Petronelei Berlea și o abordare în care expresivitatea culorii ia locul formei anatomice bine studiate.

Raluca Băloiu, curator

Petronela Berlea Gesturi 04
Petronela Berlea a urmat cursurile de pictură ale Universității Naționale de Arte București, cu o licenţă la clasa Lect. Univ. Dr. George Moscal, în 2012; şi o lucrare de masterat cu titlul Strategii de creație în pictură, la clasa Conf. Univ. Dr. Petru Lucaci.

Petronela Berlea Gesturi 01 Petronela Berlea Gesturi 02 cover-page-Petronela