Alupoaie Andrei

Alupoaie_Andrei_Artindex_10
Mă numesc Andrei Alupoaie și sunt născut pe 21 octombrie 1991 în orașul Siret,județul Suceava.
Am urmat cursurile la Colegiul Tehnic ”Lațcu Vodă” din Siret până în clasa a XI a când am luat decizia de a mă transfera la Colegiul de Artă ”Ciprian Porumbescu” Suceava. Pasiunea pentru desen era încă din clasa a III a, însă lucrurile au prins contur când mi-am ascultat intuiția și am parcurs clasa a XII a la ”Arte” la Suceava spre a urma cursurile unei facultăți de arte vizuale. La sugestia profesorului de sculptură am participat la Olimpiada Națională de Arte Plastice la secția Ceramică (deoarece aveam intuiția formelor însă nu pregătirea pentru a participa la Sculptură) și nu întâmplător am obținut o mențiune prin intermediul căreia am fost  admis la Facultatea de Arte Vizuale și Design ”George Enescu” din Iași.
Am urmat cursurile de licență la secția Artă Murală, specializarea Ceramică.Pe parcursul anilor de licență am descoperit  ceramica și am obținut două premii: ”Premiul Anual” în anul II  și ”Premiul Universității” în anul III. Am absolvit în 2013 cu lucrarea de licență ”Cavalerii Apocalipsei”(serie de patru sculpturi monumentale din ceramică) și m-am înscris la master  Sculptură la aceeași facultate. M-am înscris și am obținut o bursă Erasmus la Academia de Arte Frumoase ”G.B.Cignaroli”  din Verona,Italia. Aici,pe parcursul unui an academic (2013-2014) am urmat o varietate de tehnici artistice: gravură –ac rece,acvatinta,acvaforte,design de produs,sculptură în marmură,lemn și ghips,pictură în ulei și acuarelă,desen – tehnici mixte,colaj.
În iulie 2015 am absolvit masterul cu lucrarea de disertație ”Ceramica Spiritului” format din trei piese sculpturale din ceramică.În toamna aceluiași an,prima lucrare din această serie mi-a adus ”Premiul de Tânăr Artist” în cadrul Bienalei Internaționale de Ceramică de la Cluj,ediția a II a. Acest premiu reprezintă debutul internațional,fiind în primii patru din cei o sută zece participanți selectați pentru concurs.
Alupoaie_Andrei_Artindex_09
Andrei Alupoaie

alupoaie.andrei@gmail.com

www.facebook.com/AAlupoaie

Data naşterii 21/10/1991

PROFILUL PERSONAL    Profesor de specialitate de “Studiul formelor și al volumului” în cadrul Liceului de Artă “Ștefan Luchian” Botoșani.

Absolvent al Facultății de Arte Vizuale și Design “George Enescu” Iași, licențiat în Artă Murală (Ceramică) și masterand în Sculptură. Membru stagiar U.A.P.R..

EXPERIENŢA PROFESIONALĂ

Participări la Concursuri Internaționale:

2016 – “Art Kudos International Juried Art Competition & Exhibition” – expoziție online, SUA
2015 – “Bienala Internațională de Ceramică” – Muzeul de Artă, Cluj Napoca

Alupoaie_Andrei_Artindex_04
Expoziţii de grup  :
2017 – “Dascăl și Artist” – expoziție de Grafică,Pictură și Sculptură la Galeria de Artă “Ion Irimescu” ,Fălticeni
2016 – “Art Kudos International Exhibition” – Expoziție online, SUA
2016 – “Anuala 2016” – Galeriile de Artă “Ștefan Luchian”, Botoșani
2015 – “Bienala Internaţională de Ceramică Cluj – Best of 2015” – Galeria Galateea, București
2015 – “Open Studio” – Galeria ApARTE, Iași
2014 – “Trame di foglie verso il cielo” – Galeria “Incorniciarte”,Verona,Italia
2014 – Târgul de Carte “Librex” – Palas Mall, Iași

2013 – “Atelierul artistului” – Palas Mall, Iași

2013 – “Street delivery” – prima ediție, Casa Pogor, Iași

2012 – Salonul Naţional “Costel Badea”, Constanţa
2012 – “Orizonturi Plastice” – Parcul Copou, Iaşi
2012 – “Atelier 35″– Hotel Europa, Iaşi
2012, 2011 – “Erotica” (a VI-a și a VII-a ediție), Galeria Tonitza , Iaşi

Alupoaie_Andrei_Artindex_05

Expoziţii personale (cu lucrări ceramice):
2014 – “Primul” – la Galeria “Incorniciarte” , Verona, Italia
2012 – “Expoziție de ceramică”- la Librăria Cărtureşti , Iaşi
2012 – “Expoziție de ceramică”- la Casa de Cultură “Mihai Ursachi” , Iași

Premii obținute:

“Premiul pentru Tânăr Artist” – în cadrul Bienalei Internaționale de Ceramică Cluj, ediția a II-a, 2015
“Premiul Universității” 2013 și “Premiul Anual” 2012  din partea Universității Naționale de Arte “George Enescu”.
Alupoaie_Andrei_Artindex_08
Crez artistic

Sculpturile mele ceramice sunt exprimate în forme organice și sunt inspirate din tot ceea ce este viu, ceea ce mișcă sau lasă impresia de mișcare. În special fuzionez părți umane cu elemente naturale pentru a-mi materializa ideile.
Plasticitatea lutului trecută prin tehnica cordoanelor de lut face rezultatul unei game largi de posibilități de exprimare artistică.Astfel am particularizat și personalizat această tehnică și exprimat spontan esența unor trăiri interioare omenești.
Vorbesc în formă despre spirit și meditație,despre fizic și pace,despre liniște și spațiu,transmit astfel un mesaj informațional și emoțional. Cred că Omul atunci când vibrează la miracolul Naturii – astfel se redescoperă,redevine parte din toate elementele naturii; pentru că el face parte din Univers.
Pentru mine ceramica este implicarea celor patru elemente fundamentale: pământul,apa,aerul și focul, în proces fizic și metaforic.
Ceramica este calea optimă de exprimare artistică pentru că include o direcție superioară de construcție a formei (”sculptură avansată”), explorarea texturilor sau a semnelor grafice și infinitatea de posibilități cromatice.
Andrei Alupoaie
Alupoaie_Andrei_Artindex_01

My Artist Statement
My ceramic sculptures are expressed through organic forms and are inspired from everything that’s alive or that is leaving the impression of movement. I especially combine human parts with natural elements for materializing my ideas.
The plasticity of clay combined with the coiling technique  results a wide range of possibilities and artistic expressions.In my works I have particularized and personalized the coiling technique and spontaneously expressed the essence of the profound human feelings.
In my forms I’m talking about spirit and meditation,about physique and peace, about silence and space,so I launch an informational and emotional message. For me, ceramics has the implication of the four fundamental elements: earth,water,air and fire, both in physical and metaphorical matter.
The ceramic path, in it`s complexity, is optimal and complete because includes a superior  matter of form construction .The exploration of  textures and graphic signs and the infinity of chromatic possibilities gives it a final touch.
Andrei Alupoaie

Alupoaie_Andrei_Artindex_07Alupoaie_Andrei_Artindex_03 Alupoaie_Andrei_Artindex_02 Alupoaie_Andrei_Artindex_06