Giancarlo Pozzi @ Muzeul de Artă Cluj-Napoca

IMG_6192Vernisaj Giancarlo Pozzi
6 iunie 2017, ora 18

Întâlnire cu Giancarlo Pozzi
7 iunie 2017, ora 18

Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Revista de cultură „Tribuna” organizează, în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituţie publică de interes judeţean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în perioada 6 iunie-2 iulie 2017, expoziţia de gravură a artistului Giancarlo Pozzi.
Vernisajul expoziţiei va avea loc marţi, 6 iunie 2017, ora 18, în sălile de expoziţii ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Piaţa Unirii nr. 30., în prezenţa artistului Giancarlo Pozzi şi a curatorilor expoziţiei: Ovidiu Petca, artist vizual; Dr. Dan Breaz, critic şi istoric de artă. Expoziția este posibilă și datorită eforturilor concertate și a sprijinului deosebit oferit de managerii Lucian Nastasa-Kovács, Muzeul de Artă Cluj-Napoca și Mircea Arman, revista de cultură „Tribuna”.
Artist de talie internaţională, Giancarlo Pozzi a donat Muzeului de Artă Cluj-Napoca o selecţie consistentă a operei sale de maturitate. Cele 52 de lucrări de grafică realizate între anul 1970 şi anul 2016, care vor fi expuse marţi, 6 iunie 2017, vin să completeze colecţia muzeului cu una dintre cele mai valoroase creaţii neoavangardiste. Cu ocazia vernisajului va fi lansat şi catalogul expoziţiei, o apariţie editorială care îşi propune să asocieze textelor critice noi, documente valoroase privitoare la evoluţia creaţiei artistului. Celebrul pictor şi gravor italian Giancarlo Pozzi a participat la Bienala de la Veneţia din anul 1972 şi în cadrul expoziţiei „The Artist and the Book in Twentieth Century Italy” de la Museum of Modern Art din New York (MoMA, 1993), devenind unul dintre cei mai recunoscuţi artişti internaţionali din domeniul graficii. Prin urmare, în anul 1999, opt gravuri şi două desene i-au fost cumpărate de Muzeul Boijman Van Beuningen din Rotterdam, iar în anul 2003, cincisprezece dintre gravurile sale au intrat în colecţia Cabinetului de Stampe de la British Museum din Londra.
Printre numeroasele expoziţii internaţionale realizate de artist până în prezent se numără acelea din Montevideo, Praga, Tokyo, Amsterdam, Hong Kong, Havana, Leipzig, San Francisco, Geneva, Santiago de Compostela, Grenoble, Beijing, Berlin, Helsinki, Istambul, Madrid, Vilnius şi Busto Arsizio.IMG_6194
În perioada anilor 1960 arta lui Giancarlo Pozzi se dezvăluia ca un moment de maximă dezvoltare a ideilor generatoare ale avangardei istorice, reintegrate în sensibilitatea neoavangardistă. Originalitatea artistului se probează şi prin faptul că arta sa nu ni se revelează prin comparaţia cu artişti înrudiţi ca demers artistic şi ca viziune. Lucrările sale păstrează puncte de convergenţă cu artişti cu care a colaborat, precum Marcel Duchamp, Giorgio de Chirico, Enrico Baj, Lucio Fontana şi Alberto Giacometti. Cu toate acestea, demersul său nu poate fi explicat prin simpla comparaţie cu aceşti maeştri ai artei moderne. Giancarlo Pozzi creează adesea cu un volum de poezii la îndemână, fiind în permanenţă pregătit să adnoteze acele versuri care vor conduce la crearea unei picturi sau a unei lucrări de grafică. Prin construcţiile sale compoziţionale, artistul recompune imagini potenţial veridice pentru a ne dezvălui o lume de o frumuseţe aparte: să vorbeşti prin imagini despre carcase zburătoare ale unor foste animale (Pesci volanti), despre oameni-fluturi (La Duchessa delle farfalle), oameni-lucruri (La marchesa de maccheronis), volute (acele arce de cerc, simboluri ale libertăţii de acţiune, inspirate dintr-un text de Pablo Neruda) sau Coji sfinte (titlul uneia dintre cele mai recente expoziţii ale artistului) este foarte aproape de a converti realitatea în poezie. Prin urmare, publicul va putea admira nu doar lucrări de sine stătătoare, ci şi creaţii care, împreună cu textele literare şi operele lirice ale lui Roberto Sanesi, Luigi Cavallo şi Raffaele Carrieri, recreează vizual lumea surprinzătoare a unor viziuni poetice.
Expoziţia rămâne deschisă publicului până în data de 2 iulie 2017, de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10-17.
IMG_6201
Întâlnire cu Giancarlo Pozzi
7 iunie 2017, ora 18

În data de 7 iunie, ora 18, va avea loc la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca o întâlnire cu publicul a  celebrului pictor şi grafician din Italia, Giancarlo Pozzi. Această întâlnire este prilejuită de expoziţia antologică de gravură a artistului la Muzeul de Artă, care cuprinde cele mai celebre piese din întreaga sa carieră artistică. Această preţioasă expoziţie va fi donată colecţiei de stampe a muzeului, ca urmare a înţelegerii cu delegaţia revistei Tribuna, care l-a vizitat pe artist la atelierul său din Castellaza, lângă Milano.
Întâlnirea din 7 iunie se prefigurează a fi una foarte incitantă, deoarece, pentru prima oară publicul din Cluj-Napoca va auzi povestite întâmplări, anecdote, dar şi relatări despre metoda de lucru şi elaborarea unor lucrări realizate de artişti importanţi ai secolului XX, având în vedere că Giancarlo Pozzi a activat la celebrul atelier „Grafica Uno” din Milano al lui Giorgio Upiglio. Această activitate la „Grafica Uno” a prilejuit o colaborare susţinută cu cele mai mari personalităţi ale artei plastice moderne şi contemporane. Printre colaboratorii săi putem aminti nume celebre ca Giorgio de Chirico, Marcel Duchamp, Joan Miró, Alberto Giacometti, René Magritte, Lucio Fontana, Enrico Baj, Man Ray, Giacomo Manzù, Wifredo Lam, Pierre Alechinsky, Claire Falkenstein, Marino Marini şi lista poate continua.
Întâlnirea va fi moderată de scriitorul şi traducătorul Ştefan Damian.