Zilele MNIR – 45 de ani de la inaugurare (8-12 mai 2017)

Afis_MNIR 45
Zilele MNIR – 45 de ani de la inaugurare
(8-12 mai 2017)
Muzeul Na.ional de Istorie a României (MNIR) celebreaza 45 de ani de existen.a printr-o ampla serie de evenimente ce vor avea loc în perioada 8-12 mai 2017, la sediul muzeului din Calea Victoriei 12, Bucure.ti.
Manifestarile dedicate aniversarii debuteaza luni, 8 mai, cu deschiderea oficiala la care vor participa înal.i demnitari, reprezentan.i de seama ai institu.iilor de cultura din România, parteneri, sus.inatori .i colaboratori apropia.i ai institu.iei care au fost .i sunt în continuare alaturi de muzeu. Cu aceasta ocazie va fi inaugurata expozi.ia MNIR 45 care prezinta istoricul Palatului Po.telor – cladirea-simbol a Bucure.tilor – , constituirea, evolu.ia .i colec.iile muzeului, publica.iile proprii, proiectele virtuale .i planurile de viitor. La finalul zilei, ne vom bucura de un recital de muzica clasica sus.inut de talenta.ii elevi ai Colegiului Na.ional de Arte „Dinu Lipatti”.
Ziua de 9 mai este dedicata speciali.tilor muzeului. În prima parte a zilei, seniorii, cei care au adus o contribu.ie remarcabila la dezvoltarea .i afirmarea Muzeului Na.ional de Istorie a României, vor face o scurta trecere în revista a carierei lor .tiin.ifice, precum .i a experien.elor memorabile avute în cadrul MNIR. În partea a doua, vor avea loc prezentari ale sec.iilor de specialitate. La ora 18:00 va avea loc vernisajul expozi.iei Sarmizegetusa – începuturile Daciei romane, proiect expozi.ional ce aduce în aten.ia publicului .i a speciali.tilor date .tiin.ifice .i bunuri culturale de prima importan.a rezultate prin sapaturile arheologice de data recenta realizate în cuprinsul acestui valoros ora. antic.
Miercuri, 10 mai, începând cu ora 11:00, vor avea loc proiec.ii de filme (Inaugurarea din 8 mai 1972), reportaje .i documentare, având ca subiect Muzeul Na.ional de Istorie al Republicii Socialiste România, realizate în epoca de Televiziunea Româna. Materialele au fost oferite cu amabilitate de catre Arhiva Media a TVR, unul dintre partenerii oficiali ai evenimentului.
În data de 11 mai, ora 11:00, se va desfa.ura conferin.a de presa MNIR 45, urmata de ceremonia de acordare a premiilor MNIR pentru mass-media, în cadrul careia vor fi oferite diplome aniversare, în semn de apreciere, jurnali.tilor care au dovedit profesionalism în promovarea activita.ilor organizate de muzeu.
Calea Victoriei nr.12
sector 3, Bucurest i, 030026
Tel.: 0040 021 315 82 07 Fax: 0040 021 311 33 56
E-mail: direct@mnir.ro Web: http://www.mnir.ro
2
În aceea.i zi, la ora 16:30, va avea loc, în prezen.a domnului dr. Augustin Lazar, Procuror General al României, o noua proiec.ie a filmului The Hunt for Transylvanian Gold. Accesul se face în limita locurilor disponibile, cu înscriere prealabila la inscrierimnir@gmail.com.
Aniversarea continua vineri, 12 mai, cu ateliere educative .i de crea.ie, care valorifica bogatul patrimoniu al muzeului. Începând cu ora 11:00, copiii vor afla povestea Gânditorului de la Cernavoda, la ora 13:00 vor avea ocazia sa descopere tainele numismaticii, iar la ora 15:00 vor asista la o prezentare de arme din colec.iile muzeului. La ora 17:00 vor fi prezentate filmele documentare realizate de studen.ii UNATC în cadrul proiectului MNIR – Expozi.iile .i oamenii.
Accesul publicului la activita.ile aniversare din zilele de miercuri, joi .i vineri (10-12 mai) este gratuit. De asemenea, în perioada 4-14 mai 2017, Muzeul Na.ional de Istorie a României poate fi vizitat în mod gratuit.
——————————————————————————————————————————-
Partenerii evenimentului Zilele MNIR – 45 de ani de la inaugurare: Arexim, Caru’ cu Bere, City Grill, Omniasig Vienna Insurance Group, Compania Na.ionala Aeroporturi Bucure.ti, Miori.a Landscape Travel, Medievalum Retail, Romano Electro (Roel Systems), Transglobus Art Services, CDM Prestari Servicii, Funda.ia Dignitas, Asocia.ia Secular Umanista din România, Asocia.ia Redescopera Istoria.
Parteneri media: Televiziunea Româna, Funda.ia Culturala Magazin Istoric, Onlinegallery.ro, Ora.ulvechi.ro, Parentime.ro.
——————————————————————————————————————————-
Muzeul Na.ional de Istorie a României, înfiin.at în 1970 .i inaugurat în anul 1972, este una dintre institu.iile reprezentative ale culturii românesti. Muzeul este adapostit într-o cladire monument istoric, denumita în trecut Palatul Postelor, construita între anii 1894-1899, pe baza planurilor arhitectului Alexandru Savulescu.