SOUL TEXTURE | DNI POWSTANIA Alexandra & Alexandru Floarea

afis ALEXANDRA afis ALEXANDRU

SOUL TEXTURE |  DNI POWSTANIA
Alexandra & Alexandru Floarea

Galeria de artă DANA (Iași, str. Prof. Cujbă, nr. 17) invită publicul ieșean, luni 3 aprilie 2017, orele 18.00 la deschiderea expoziției SOUL TEXTURE | Alexandra Floarea și DNI POWSTANIA | Alexandru Floarea.

SOUL TEXTURE | Alexandra Floarea
Îndepărtându-se de acumulări metaforizante și preferând explorarea formelor în sine pentru frumosul ce se naște din aleatoriu, Alexandra Floarea studiază materia, o provoacă prin suprapuneri, fuziuni sau transformări.Toată această luptă cu caracter introspectiv si liber este expresia unui refuz asumat de a crea legături evidente între premeditare și imagine. Structuri ce iau pe rând forme anorganice, vegetale, ale unor schelete calcaroase ce ne trimit cu gândul spre o lume microscopică supardimensionată, sunt eliberate prin gest, artista argumentând printr-o explozie în crescendo, crezul său artistic. Alexandra Floarea crede în experimentul cu materiale comune, industriale, neconvenționale  precum spuma poliuretanica- pentru a scăpa de tirania formei, picturalul născându-se din asocierile cele mai neașteptate, ȋn texturi  irepetabile ce dau forma unor procese mentale, sau stări interioare. Culorile aproape minerale lasă impresia unei tăcute purificări, în compoziții ce reiterează ideea unei permanente inițieri, în care materia ce se însuflețește prin propriu limbaj informal, este atât obiectul, dar mai ales, finalitatea unui discurs plastic întru totul autentic.

DNI POWSTANIA | Alexandru Floarea
O atmosferă a violenței reprimate, a memoriei pierdute, a dezintegrării omului, străbate prin și din lucrările lui Alexandru Floarea. Contraste tulburătoare emerg din ținutele vestimentare create de artist, ce te atrag într-un vortex a cărui deschidere este în fapt, oglinda conștiinței fiecăruia dintre noi. Alexandru Floarea aduce la zi tema recurentă a umanității: războiul. Atemporal și pretutindeni, războiul său extrage din statistici siluete umane cărora le redă învelișul, le umanizează prin estetizarea fiecărei piese de imbrăcăminte. Imaginea unui carnagiu este omniprezentă, însă, paradoxal, prin suprapunerile de materiale diferite ca textură și formă, abominabilul ia forma frumosului, trezind  privitorului o fascinație aproape fetișistă. Având în vedere acest aspect, al frumosului exterior și al urâtului în concept, artistul a ales ca fiecare ținută să trezească senzația unei încorsetări sufocante, ca și când, sub același înveliș s-ar înghesui corpul fizic al prezentului și corpul istoric al individului fără nume. Respingând stereotipurile, Alexandru Floarea a conceput aceste piese drept un statement în care ignoranța este extirpată, artistul articulând prin culoare și formă răspunsuri cu privire la trecut, prezent și viitor.
Maria Bilașevschi | critic de artă

ALEXANDRA FLOAREA | absolventă a Universității de Naționale de Arte „George Enescu” Iași – Facultatea de Arte Vizuale și Design, specializarea Pictură.
ALEXANDRU FLOAREA | absolvent al Universității de Naționale de Arte „George Enescu” Iași – Facultatea de Arte Vizuale și Design, specializarea Modă-Design Vestimentar.

Expoziția va fi deschisă în perioada 3-28 aprilie 2017.

alexandru floarea alexandra floarea