ARTA LA FEREASTRĂ – Galeria SIMEZA – In Memoriam Alma Redlinger

arta la fereastra 2

In Memoriam Alma Redlinger, 8.03.1924 – 2.02.2017
Vă așteptăm, la Galeria Simeza, miercuri 8 martie între orele 17,00 – 18,00, să fim împreună.

Aici a a avut prima expoziție personală în 1961, Alma Redlinger în sala din stânga și Michaela Eleutheriade în sala din dreapta. Atunci se numea Galeriile de artă bulevardul Magheru 20. Șapte expoziții din cele 27 expoziții personale au fost în acest loc. Sperăm ca Galeria Simeza să-și reia activitatea pentru noile generații de artiști plastici și poate vom reuși să deschidem aici și o expoziție cu ultimile lucrări ale pictoriței Alma Redlinger.

Am ales două lucrări dedicate muzicii, muzica vieții: Violonista și Taragotistul, amândouă din 2010, 120×60 cm. Alma Redlinger iubea viața, arta, cum a spus așa frumos criticul Luiza Barcan: ”Prezenţă activă, tonică, mereu la curent cu viaţa culturală, neîngenuncheată până la această venerabilă vârstă, Alma Redlinger a pictat şi a desenat până aproape de sfârşitul vieţii cu fervoare şi bucurie, transformându-şi atelierul de creaţie într-un adevărat altar al artei.”

Întâmplarea face că tot în această zi, 8 martie, ziua de naștere a artistei, la ICR Viena, între 8 martie – 7 aprilie 2017, este vernisajul expoziţiei „Fata cu evantai verde sau Poveștile lucrurilor necuvântătoare” In Memoriam Alma Redlinger, în prezenţa curatorilor Ana-Maria Altmann şi Fabio Gianesi şi a lui Ştefan Simion, nepotul Almei Redlinger
”Inventarul emoțional se restructurează în mod autentic, aflându-și expresia vizuală în forme pline de spontaneitate și în culori calde. O pensulație expresivă, necosmetizată, validează strălucirea  culorilor complementare juxtapuse și potențează contrastul generat de consistența lor nealterată de amestecuri. Plină de dinamism, Alma Redlinger rămâne constant credincioasă propriului stil: ancorată o viață-ntreagă în spontaneitatea sa inițială, ea dezvoltă o cromatică cu o voce puternică, sublimă. Trăirea individuală, hrănită de un dor neostoit, constituie piatra de temelie a fiecăreia din creațiile sale.”
fragment din eseul curatorilor expoziției de la ICR Viena, Ana-Maria Altmann şi Fabio Gianesi.

„Alma Redlinger a fost un caz aparte în pictura modernă şi contemporană. Dincolo de longevitatea creativă, e de remarcat o trecere aproape fără niciun fel de greutate de la un stil la altul, începând de la epoca anilor ’40-’50, trecând prin perioada cubistă şi până la postmodernismul ultimelor sale lucrări. Avea o putere nebănuită de a sintetiza în mod foarte propriu aceste curente prin care a trecut, în acest fel fiind mereu Alma Redlinger. Se remarcă o exactitate şi o mişcare a desenului la care se adaugă apoi culoarea, care aduce lumină, forţă şi perenitate tablourilor. Reuşea să creeze universuri, care altora le consumă mulţi metri pătraţi, în câţiva centimetri pătraţi de pânză. Nu cred că Alma Redlinger nu mai e printre noi.”
fragment din frumoasele cuvinte ale domnului Radu Boroianu, preşedintele Institutului Cultural Român, cu ocazia expoziției de la Viena.

Închei aceste rânduri mulțumind tuturor celor care au fost alături de noi, de familie și prietenii apropiați, în această perioadă și sperăm să vă invităm cât de curând la o expoziție Alma Redlinger și poate la o retrospectivă.
Mulțumim UAP și doamnei Anca Boeriu pentru posibilitatea acestui In memoriam Alma Redlinger.
Evenimentul face parte din proiectul Arta la Fereastră – Galeria Simeza organizat de UAP București pentru a atrage atenția publicului larg asupra dispariției / închiderii spațiilor de expunere și de lucru din București, aflate sub custodia UAP.
Coordonatoare proiect: Anca Boeriu, Corina Gabriela Duma.

Expoziție: 6 martie – 12 martie 2017
Vernisaj: miercuri, 08 martie 2017, vă așteptăm între orele 17,00-18,00.arta la fereastra 1