Maia Truțulescu pictează la șapte ani
Casa Artelor – Cafeneaua Culturală KLAPKA (Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş) din Timişoara a găzduit in data de 2 martie o expoziţie inedită, cea a Maiei Truțulescu in vârsta de 7 ani.
”Văd lucrări facute de un pui de om, lucrări care seamană extraordinar de bine cu cele ale unor artiști cu prezențe în expoziții. Sunt gata să pariez că o parte din lucrările acestea dacă ar fi fost prezentate la o expoziție a adulților ar fi putut să intre fară să stârnească nici un fel de bănuială juriului că i se joacă o farsă. Aș vrea să atrag atenția asupra acestei dileme care are cel puțin doua fețe: uite ce frumos pictează fata aceasta ca un adult, și cealaltă, Dumnezeule, dar fata aceasta picteaza ca un adult!? Puneți-mă acum în situația să pot decela unde este descărcare emoțională în cadrul acestor lucrări și unde este fericita întâmplare în care se petrece pe lucrarea cu pricina o armonie rafinată?…” sunt câteva din cuvintele profesorului Petru Galiş, pictor şi grafician, care a vorbit în deschiderea vernisajului.
Expoziția s-a organizat, în urma unei selecții de dosare, ca urmare a apelului de proiecte lansat de Casa Artelor (Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiș) pentru anul 2017, de la sfârșitul anului trecut.
Maia a avut prima expoziție personală de pictură la 5 ani la Muzeul Banatului Montan din Reșita și este deținătoarea Ordinului Salonului Internațional de Pictură „Arte Mici” precum și a diplomei de excelență acordată de către Consiliul Județean Caraș-Severin,ca semn de recunoaștere a contribuției la valorile cultural-artistice ale Banatului de munte. A participat la mai multe expoziții colective, ultima fiind expoziția “RITMURI CROMATICE” organizată de Galeria Elite Prof Art din București în colaborare cu Crowne Plaza Bucharest Hotel.
Maia a transformat curiozitatea într-o aparentă joacă cu pensula şi lucrează (mai bine decât să vorbească) abordând cu maximă seriozitate și dăruire pictura pe pânză, pe suprafețe mari, unele lucrări depășind-o în înălțime. Pictura reprezintă pasiunea Maiei Truţulescu, alegându-și subiecte şi teme specifice vârstei sale: flori, fluturi, stropi, pete, structuri, tuşe şi linii. Ca definiţie, ceea ce face Maia se numeşte dripping sau action painting și nu numai, abordând și subiecte figurative la prima vedere. Este un fel de abstract cromatic prin care îşi exprimă trăirile legate de pictură, chiar acest lucru făcând ca arta ei să fie sinceră, directă şi credibilă. Drippingul ei insă nu este unul violent, fără noimă, fiind unul cald și care impresionează prin valențele expresive pe care cei cu pricepere în domeniu le folosesc. Tocmai în acest aspect constă mirajul lucrărilor ei, te acaparează prin armonie, profunzime și prospețime. Liberă în exprimare, fără a fi constrânsă încă de acea rigoare și de experiența studiului aprofundat de artă, ea oferă prin culoare o gamă largă de compoziţii cromatice care impresionează prin tărie, acurateţe şi armonie. Trebuie scos în evidență faptul că, la vârsta la care copii caută să reproducă inteligibil lumea înconjurătoare, Maia are puterea plastică de a trece peste faza percepției și observației analitice interpretând și propunând o lume proprie, într-o viziune proprie pasională.