„Aurul și argintul antic al României” la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad

Afis_expo_A&A_Barlad_MNIR2017

Deschiderea expozi.iei Aurul .i argintul antic al României la Bârlad În perioada 5 martie – 23 aprilie 2017, expozi.ia temporara itineranta „Aurul .i argintul antic al României” va fi prezentata la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad (jud. Vaslui). Vernisajul expozi.iei va avea loc duminica, 5 martie, ora 11:00. Organizata de Muzeul National de Istorie a României (MNIR) în colaborare cu peste 30 de muzee de profil din întreaga tara, expozitia reuneste peste 1000 de obiecte arheologice din metale pretioase, de o valoare istorica deosebita, descoperite de-a lungul ultimelor doua secole pe teritoriul României.
Muzeul „Vasile Pârvan” participa la acest amplu proiect expozi.ional cu obiecte din aur si argint, descoperite în urma cercetarilor din asezarea si necropola de secol IV p. Chr. de la Bârlad – Valea Seaca, cel mai mare sit cercetat în Europa, apartinând culturii Sântana de Mures – Cerneahov.
Programul de vizitare al expozi.iei deschise la sediul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad este de marti pâna vineri, între orele 8:00-16:00. Acest eveniment reprezinta o unica oportunitate de a admira o multitudine de obiecte de patrimoniu ce fac parte din categoria Tezaur, cuprinse într-o singura expozi.ie. Muzeul National de Istorie a României a demarat acest proiect expozitional în decembrie 2013 .i, pâna în prezent, expozitia a fost itinerata la Timisoara, Oradea, Satu-Mare, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mures, Alba Iulia, Buzau, Craiova, Iasi, Constanta, Piatra Neamt, Suceava, iar acum la Bârlad. Coordonatorii expozitiei sunt dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Director General al Muzeului National de Istorie a României, si dr. Rodica Oanta-Marghitu, seful biroului Tezaur Istoric din cadrul MNIR.