Expoziţie de pictură contemporană: “Cotroceni – Culorile Istoriei”

afis A4

Muzeul Naţional Cotroceni în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din Bucureşti şi Studioul de Arte Plastice al Armatei, organizează joi, 19 ianuarie 2017, orele 18.00, în Spaţiile medievale, vernisajul expoziţiei de pictură contemporană “Cotroceni – Culorile Istoriei”, a artistului plastic Valentin Tănase.

Expoziţia este dedicată aniversărilor istorice din cursul anului 2017, precum împlinirea a 140 de ani de la cucerirea Independenţei de Stat a României, 100 de ani de la victoriile armatei române de la Mărăşti, Mărăşeşti, Oituz sau împlinirea a 90 de ani de la trecerea în nefiinţă a regelui Ferdinand I al României, supranumit şi “Întregitorul”.

Evenimentul deschide seria manifestărilor organizate de Muzeul Național Cotroceni și dedicate zilei Unirii Principatelor Române, care se va sărbători pentru prima dată anul acesta pe 24 ianuarie ca sărbătoare legală conform Legii nr. 176, promulgată de Președintele României în 7 octombrie 2016.

În cadrul expoziţiei vor putea fi admirate picturi reprezentând evenimente istorice marcante şi personalităţi ce au avut o contribuţie semnificativă la crearea României moderne şi al căror nume este legat de ansamblul de la Cotroceni.

Valentin Tănase a absolvit Institutului de Arte Plastice N. Grigorescu din Bucureşti, iar din 1981 este membru al Uniunii Artiştilor Plastici. A participat la majoritatea manifestărilor expoziţionale de artă cu caracter municipal sau naţional, organizate de U.A.P din România. Între anii 1981 – 2014, a deschis 52 de expoziţii personale de pictură şi grafică în ţară dar şi în străinătate.

A realizat lucrări de pictură murală monumentală şi mozaic la sediul Ministerului Apărării, Muzeul Militar Naţional, Palatul C.E.C., Biserica Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, Biserica Sf. Împăraţi Constantin şi Elena-Parcul Călăraşilor-Bucureşti, Palatul Primăriei Oradea şi la Cercul Militar Naţional. A realizat de asemenea lucrări de sculptură: busturi monumentale, basoreliefuri, compoziţii ronde-bosse, statui ecvestre, monumente de for public. Valentin Tănase este autorul tablourilor care ambientează Sala Alba-Iulia, Sala Mihai Eminescu şi Salonul Fondatorilor din Palatul Cercului Militar Naţional. Artistul a fost decorat în anul 2000, cu Ordinul naţional „Steaua României”, în 2014 cu medalia „Regele Mihai pentru fidelitate” şi în anul 2015 primeşte Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 19 ianuarie – 5 februarie 2017.

IMG_8750

Muzeul Naţional Cotroceni va fi deschis vizitatorilor, marţi, 24 ianuarie a.c.
Conducerea muzeului a luat această decizie pentru a oferi iubitorilor de istorie ocazia de a putea aniversa cei 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, într-un loc reprezentativ pentru perioada de început a definirii idealului secular de unire a tuturor românilor în graniţele unui singur stat.
În perioada Unirii Principatelor, Palatul domnesc de la Cotroceni a devenit reşedinţa domnitorului Alexandru Ioan-Cuza şi de aici au pornit unele dintre cele mai mari reforme ale vremurilor.
În cadrul turului, în apartamentele Cuza, vizitatorii vor putea admira expoziţia extinsă cu obiecte personale ce au aparţinut familiei Cuza, documente originale, precum şi sabia de paradă a domnitorului. Sabia i-a fost dăruită domnitorului român de către principele sârb Mihail Obrenovici. Lama poartă inscripţia “AMICUS CERTUS IN RE INCERTA”, mânerul îl înfăţişează pe Sf. Andrei, la picioarele căruia se află un leu şi un vultur, simbolizând Serbia şi România, luptându-se cu un şarpe, simbolizând Imperiul Otoman. Teaca, terminată printr-un cap de leu, este împodobită cu sute de diamante şi smaralde. Pe ea apar monogramele lui Alexandru Ioan-Cuza şi Mihail Obrenovici.

Serviciul Relaţii Publice – Muzeul Naţional Cotroceni
Tel: 021-317.31.06
E-mail: relatiipublice@muzeulcotroceni.ro