CREATIVITATE ȘI INOVAȚIE ÎN DESIGN – CÂȘTIGĂTORII CONCURSULUI RE-CREAȚIA

dsc_8415

În luna octombrie, Atelierul de Pânză a lansat Re-Creația, un nou proiect destinat sectorului creativ, finanțat de Ministerul Culturii. Aproape 130 designeri și artiști s-au înscris la concursul de idei și desene, propunând modalități creative de încurajare a consumului sustenabil și atitudinii responsabile față de mediu. De la ilustrații și design grafic pentru sacoșe de pânză la sugestii de utilizare a deșeurilor textile în obiecte de design, aplicațiile s-au evidențiat prin originalitate și inovație.
Juriul a fost format din Andreea Zaharescu (Upside Down), Teodora Migdalovici (Alternative School for Creative Thinking), Rodica Șerban (Maistru Atelierul de Panza), Bogdan Moga (designer și art director) și Andrei Bucurenci (designer si art director Creionetica). În urma jurizării, au fost desemnați următorii câștigători în cadrul celor două secțiuni tematice ale concursului:
daria-stoian-am-ras
•    Ilustrație: Daria Stoian – “Am râs”, Ioana Oltean – “AȘE DA pentru viitor”, Laura Munteanu – “Together”, Raluca Enea – “Un’te duci tu codrule?” si Mirona Tartan – “Învierea naturii” ioana-oltean-ase-da-pentru-viitorlaura-munteanu-together mirona-tartan-invierea-naturii raluca-enea-unte-duci-tu-codrule
•    Design de produs: Georgiana Ghit – “Fotoliul puf”, Alexandra Pop – “Geanta de umăr/ laptop”, Valentina Honceru – “Covorul tradițional din materiale reciclate”, Erika Popliceanu – “Jacheta Coolwool” și Loredana Cleja cu “Saculeții pentru condimente/ semnele de carte în formă de șoricei”
ghit-georgiana-fotoliul-puf-donut-pillow alexandra-pop-geanta-de-umar-laptop erika-poplicean-jacheta-coolwool valentina-honceru-covorul-traditional-din-materiale-reciclate loredana-cleja-saculetii-pentru-condimente-semnele-de-carte-in-forma-de-soricei
Festivitatea de premiere a avut loc joi, 10 noiembrie, în cadrul Impact Hub. S-au acordat 10 premii, în valoare de 1000 RON fiecare, designerii câștigători urmând să fie implicați ulterior și în materializarea prototipurilor și a producției de serie, într-o ințiativă de colaborare pe termen lung. Astfel, Re-Creația se adaugă demersurilor Atelierului de Pânză de încurajare a creativității urbane în concordanță cu principiile unei economii circulare și cu practicile de producție  sustenabilă.
“Competiția a scos la iveala aplicații foarte interesante, pe teme de interes pentru noi, tratate cu mult umor de către designeri emergenți. Ne bucurăm că am primit atât de multe aplicații, sperăm să începem colaborări frumoase nu doar cu cei pe care i-am premiat, ci cu mai mulți dintre cei care au intrat in competiție.“ Doris Stroiescu, managerul programului Atelierul de Pânză.
Parteneri media: Modernism.ro, Designist.ro, IQAds, Igloo, Zeppelin, Dizainăr, Artindex, Feeder.ro, ArtOut, Ceasca de Cultură, România Pozitivă. dsc_8304

——
Atelierul de Pânză este o întreprindere socială și unitate protejată înfiinţată de ViitorPlus- asociația pentru dezvoltare durabilă – în 2009, în care minim 30% dintre angajați sunt persoane cu dizabilități. În Atelier sunt confecționate produse din bumbac 100%, netratat, neînălbit, nevopsit precum și produse realizate din deșeuri textile, care altfel ar fi fost aruncate. Aceste deşeuri sunt bucăţi de ţesătură primite de la firmele colaboratoare, rezultate în urma procesului de producţie. Mai multe detalii pe www.atelieruldepanza.ro.