BORROWED TERRITORIES_LUCIAN BRAN @ Galeria Posibilă

BORROWED TERRITORIES_LUCIAN BRAN
Lansare_12 noiembrie, ora 19.00
Galeria Posibilă

expozit%cc%a6ie-galeria-posibila%cc%86
Preocupată de înțelegerea și studiul peisajului, Galeria Posibilă prezintă artiști ale căror lucrări permit discuții specifice artei contemporane și domeniilor conexe. În programul curatorial, aceste discuții sunt generate de interesul artiștilor – pictori și fotografi –  pentru subiecte precum: identitate, transformare și memorie.
western-movie-set-i-castel-films
Borrowed Territories

Platoul de filmare american s-a mutat încă o dată în România. Aici, echipa găsește peisajul potrivit scenariului unui film despre istoria familiilor Hatfields și McCoys din West Virginia–Kentucky. Ei împrumută locurile noastre pentru a le servi perfect construcției cinematografice. Astfel, peisajul renunță la a fi un spațiu de contemplație și devine unul al acțiunii și retrăirii momentelor istorice.
Aceste spații “împrumutate” de regizor pentru compunerea și realizarea filmului sunt preluate și cartografiate de Lucian Bran în fotografiile sale. Venind pe urma producătorilor, Lucian reface scene fără actori, în care peisajul – folosit în film ca fundal – devine personajul principal.
Fără a mai suprapune istoria străină locului autohton, fotografiile rămân în acest context mărturii ale unei narații exterioare și ale alterării sau completării spațiului virgin. Peisajul este văzut între natural și artifical și devine un “peisaj scenografic”.
grapevine-creek-w-virginia-barsa-fierului-brasov
”Mă interesa peisajul în care oamenii nu intervin și aspectul atemporal al acestuia, faptul că un peisaj se poate schimba foarte puțin într-o perioadă de 100 sau 1000 de ani și că oamenii nu apucă să perceapă aceste schimbări infime. Mă interesa, de asemenea, ce înseamnă identitatea unui loc și cum se schimbă ea în timp și cum un loc înmagazinează o serie de amintiri. Și atunci s-a produs un declic amintindu-mi de filmul care s-a tras lângă Brașov…”
Lucian Bran, interviu luat de Alexandra Manole pentru cartea ”Borrowed Territories”

Proiectul editorial al lui Lucian Bran propune înțelegerea demersului artistic într-un mod mai complex și profund, atât la nivelul experienței pe care cititorul o are prin vizualizarea albumului, a designului, precum și la nivelul lecturii, interviului cu artistul alăturându-i-se textele antropologilor Bogdan Iancu și Monica Stroe, al curatoarei Magda Radu și al directorului artistic de film Augustina Stanciu.
Prin design, cartea invită la o raportare specială, aparte cărții de fotografie, atipică albumelor “clasice” destinate mediului. Desgin-ul cărții se evidențiază prin integrarea conceptului artistului, dar și a scenariului de film, luând în final forma unui dosar. De asemenea, textele sunt scrise cu un font specific “dosarului/arhivei/scrisului la mașină”.
Cartea este îngrijită la nivel vizual de Alin Cincă, care a creat de-a lungul timpului cărți premiate la concursurile de design de carte.
………………………………………………………………………………………………………………………….
blackberry-creek-kentucky-snagov-forest-ilfov
Lansarea va avea loc sâmbătă, 12 noiembrie, ora 19.00, la Galeria Posibilă, din strada Popa Petre, nr. 6. Evenimentul este conceput ca o întâlnire cu artistul Lucian Bran și echipa proiectului: autorii textelor din carte Magda Radu, Augustina Stanciu, Monica Stroe și Bogdan Iancu, cu graficianul Alin Cincă, și coordonatorii proiectului Alexandra Manole și Matei Câlția.
Lansarea de carte face parte din seria de evenimente Bucharest Art Week, desfășurate între 4 și 12 noiembrie.

Eveniment facebook:  https://www.facebook.com/events/341392612888353/
…………………………………………………………………………………………………………………………………..

Realizarea întregului proiect este posibilă datorită finanţării oferite de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), dar şi prin sprijinul următorilor parteneri: Radio România Cultural, Revista Arta, Scena9, Graphic Front, Salonul de proiecte, B-Critic, The Institute, Cărturești, Bucharest Art Week.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Credite foto
Fotografiile sunt furnizate prin amabilitatea Galeriei Posibilă și a artistului Lucian Bran.afis%cc%a6-bt grapevine-creek-detail-i-w-virginia-barsa-fierului-brasov plants-from-barsa-fierului-za%cc%86rnesti