Adrian Ghenie – CAMERA LUI DARWIN – METAFORA ISTORIEI – Reportaj TVR

Carteax_035

Adrian Ghenie – Pictorul roman care are un talent nebun si care a cucerit lumea,  a reprezentat tara noastra la Bienala veneţiană din 2015, cu proiectul CAMERA LUI DARWIN, interpretată ca o metaforă a istoriei recente, a tensiunii dintre lumea veche, plină de misticism şi lumea modernă.

Nascut in 1977, la Baia Mare, Ghenie trăieşte şi lucrează la Berlin. Expune  oriunde în marile galerii şi muzee ale  lumii. Lucrările lui se află în colecţii publice ce aparțin “Muzeului de artă contemporană” din Los Angeles,  Centrului Pompidou din Paris sau “Muzeului de Artă Modernă” din San Francisco. A avut  expoziţii  la Berlin, Londra, München, Veneția, București, Anvers, Malaga, Ghent.
A participat în 2009 la Bienala de la Praga, iar în 2008 la Bienala de la Liverpool.
Adrian Genie  este unul dintre cei mai interesanţi tineri artişti români ai prezentului, arta lui extrem de convingătoare trece dincolo de eferverscența momentului , atragând elogii sau critici .
Despre pictura si despre cota lui de piata s-a scris enorm insa Adrian Ghenie doreste sa se detaseze de “galagia modernitatii”.

In articolul  „Veneţia redescoperă pictura”, eruditul Philippe Dagen, profesor de istoria artei contemporane la Sorbona aprecia: „în lucrările sale, Ghenie își demonstrează abilitatea în arta compoziției și pasiunea pentru efectele vizuale ale materiei. […] Cunoaște foarte bine resursele ascunse în aglomerarea formelor, în gesturile care întind culori și desfigurează parțial chipurile.
Știe și cum să pretindă că e un realist minuțios – prea minuțios ca să nu ne dăm repede seama că spectacolul său de iluzionism conține capcane și trucuri.“ (Philippe Dagen, Le Monde).

Considerand ca  ”pictura este un mijloc de a explora spaţiul între memoria oficială şi cea subiectivă”  celebrul artist roman construieste  un univers incarcat de materie picturala care poarta marca texturilor istorice.

Echipa  TELEVIZIUNII ROMANE  a filmat in premiera si in exclusivitate expozitia artistului La Bienala de Arta de la Venetia. Multumim pentru sprijin si pentru suport  domnului profesor Rudolf Dinu, directorul Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică  din  Veneţia, domnului Mihai Pop, curatorul  expozitiei DARWIN’S ROOM si nu in ultimul rand, departamentelor TVR INTERNATIONAL si CASA de PRODUCTIE, fara sprijinul carora aceasta  emisiune nu ar fi putut fi realizata.

Filmul semnat de Eugen Demeterca, Iulian Ene si Cecilia Melinescu va propune o calatorie pe valurile timpului-oglindă ancorat  in  ritmul lumilor demult apuse.
Aici, la Venetia,  în inima artei, pictura lui Adrian Ghenie s-a înfăţişat lumii. Cu mâinile pline de culoare artistul recompune miturile istoriei suspendate în clipe nevăzute.

Iata filmul: