I can see no art anymore – Profilul unui colecționar: Walter Schnepel @ Spațiu Intact, Cluj-Napoca

intact

I can see no art anymore
Nu mai pot vedea artă
Profilul unui colecționar: Walter Schnepel

Vernisaj: joi, 6 octombrie, 19:00, Spațiu Intact, Cluj-Napoca
6 octombrie – 4 noiembrie 2016

Artiști: Joseph Beuys, George Brecht.  Earl Al(fred) Hansen, Robert Filliou, Richard Hamilton,
Arthur Köpcke , Nam June Paik, Ben(jamin) Patterson, Dieter Roth, Takako Saito, Tomas Schmith, Daniel Spoerri, Andre Thomkins, Timm Ulrichs, Ben Vautier, Wolf Vostell, Robert Watts, Emmet Williams, Ay-O
Curator:  Florin Ștefan

Walter Schnepel colecţionează din anii 1960. În această perioadă a acumulat un corpus semnificativ de artă din Fluxus, cunoscută drept cea mai radicală și mai experimentală mișcare artistică din anii 60. În 2017, colecţia integrală va fi prezentată la Ludwig Museum în Budapesta, iar selecţia prezentată în premieră la Spaţiu Intact include 24 de obiecte. Colecţia lui Schnepel a crescut semnificativ în număr de artefacte (peste 2.000) precum şi în importanţă, iar tema de bază a apărut de la primele achiziţii. Colecţionar dedicat, Schnepel este de părere că evoluţia exagerată a preţurilor din ultimii ani şi tendinţa de a privi arta mai degrabă drept o investiţie care poate aduce profituri mai mari decât la bursă este defavorizantă pentru cei care achiziţionează artă dintr-un sentiment de identificare. Adevăraţii colecţionari sfârşesc prin a fi depăşiţi de cei care cumpără artă din motive pe care el le consideră mai puţin semnificative sau motivante. Selecţia curatoriată prezentată la Spaţiu Intact reprezintă o oportunitate singulară pentru publicul român de a afla cum gândeşte un colecţionar autentic, nu un investitor în artă, şi cum îşi organizează spaţiul cineva a cărui viaţă personală şi profesională s-au întrepătruns decade întregi pentru a-i reflecta pasiunea. Instituţia colecţionarului aşa cum este prezentată aici suplineşte un gol în peisajul cultural.

“Spațiu Intact va găzdui un “solo show” al colecționarului Walter Schnepel. Lucrările sunt semnate de alți artiști, însă puzzle-ul, întregul, este opțiunea colecționarului. Expoziția spune povestea acestui om”, detaliază Florin Ștefan, curatorul expoziției și directorul Spațiu Intact.

Spațiu Intact este membru al Federației Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule.  Expoziția face parte din “7 ani, 7 spații, 7 zile”, eveniment organizat de Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule, dedicat artelor vizuale și care aniversează 7 ani de existență ai Fabricii de Pensule.

Parteneri: Fundația Culturală Intact, Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca, Federația Galeriilor și Artiștilor din Fabrica de Pensule, Centrul Cultural German Cluj-Napoca.

Sponsori: Leonidas, Casa Boema, Cluj Apartments
Parteneri media: Transilvania Reporter, Modernism.ro, I Love Cluj

SPAȚIU INTACT
Fabrica de Pensule, strada Henri Barbusse 59-61, Cluj
contact@fundatiaintact.ro | www.spatiuintact.ro
www.fabricadepensule.org