MONICA ȘI PAUL TIMOFEI VIN LA GALERIILE CAROL CU PRILEJUL NAG 2016. ÎN DESCHIDERE: ESEISTUL ȘI PROFESORUL THEODOR PALEOLOGU

MONICA ȘI PAUL TIMOFEI VIN LA GALERIILE CAROL CU PRILEJUL NAG 2016.
ÎN DESCHIDERE: ESEISTUL ȘI PROFESORUL THEODOR PALEOLOGU

invitatie-timofei

Absolvenți ai UNArte București și discipoli ai maestrului Ștefan Câlția, soții Monica și Paul Timofei expun, în această toamnă, la Galeriile Carol, lucrări grupate sub titlul „Great Rome & little Paris”. Cei doi au fost bursieri la Accademia di Romania din Roma, Italia, între 2008 și 2010, perioadă în care – mai ales Monica Timofei – au surprins în picturile lor Cetatea Eternă, pe care ne-o contrapun cu vechiul București.

„Am ales acest joc de sintagme ca nume al expoziției noastre mai ales pentru că – deși nu suntem înscriși oficial în evenimentul național aflat la a zecea ediție (Noaptea Albă a Galeriilor) – publicul larg care va face acest maraton cultural de noapte este interesat de chestiuni inedite. Iar alăturarea Romei antice cu micul Paris ni s-a părut numai potrivită pentru acest prilej.” declară cei doi artiști expozanți. Dintre care, Paul Timofei continuă: „Domnul Paleologu mă va onora cu un cuvânt de deschidere pentru o carte despre Bucureștii vechi, pe care o pregătesc de ceva vreme. Iar ocazia acestei expoziții ni s-a părut – și domniei sale, și mie – una excelentă ca să „ieșim la rampă” cumva în avampremieră.”

Expoziția va fi deschisă vineri, 30 septembrie, ora 21, în Bd. Carol I Nr. 59, etaj 1 și va fi accesibilă pentru vizitare până pe 21 octombrie.

Referințe critice și biografii detaliate

„Există câteva teme recurente în pictura Monicăi și a lui Paul Timofei, iar orașul îmi pare a fi una dintre cele mai profilate. Roma Monicăi Timofei e solară, inundată parcă de lumina unei tandre după-amiezi. (…) Prin contrast, orașul lui Paul Timofei mi se pare sumbru, exsanguu, crepuscular. (…) Spre deosebire de Urbea Monicăi Timofei, de Roma ruinei prestigioase și răscumpărate prin frumusețe, Bucureștiul lui Paul e deznădăjduit, claustrat în orizontul unui destin ineluctabil.” (Marius LAZURCA)

„Peisajele Bucureștilor apar ca o Romă esențială, cu aerul unei naturi moarte sărace, dar fără puterea de a mai renaște. Timofeii propun contemplarea lor ultimă, un impuls final unde edificii ruinate, cu ambrazuri negre, case cu coloane, frontoane și statuară romană, unde frumusețea și binele unui oraș se înrudesc strâns cu dezastrul și crima. (…) Pictorii soți scufundă Bucureștii într-o Romă „a lor”, din a cărei adâncime se iscă peisajele-machetă. (…) Peisajele soților Timofei sunt alcătuite în linii ample, unde edificiile sunt deseori acompaniate de vegetație și urme ale unor mișcări recente. Selectată, fără balastul gafelor sau al manevrelor pictorice impure, forma orașului ne scurtează drumul către mesaj, ecuație care accelerează viteza citiriica în cazul unei parabole deconspirate, unde imaginea nu face popasuri optice și unde nu sunt scheme criptice.” (Bogdan VLĂDUȚĂ)

Biografiile detaliate ale celor doi artiști și câteva dintre lucrările lor pot fi găsite pe site-ul www.mptimofei.com.

Despre Galeriile Carol

Cu zeci de ani în urmă, la doar câteva sute de metri de clădirea care azi găzduiește Galeriile Carol, se afla una dintre ariile emblematice ale orașului București: Târgul Moșilor. Spațiu mai degrabă proto-urban, în care negoțul de tip medieval se grefa pe formele unui capitalism aproape la fel de incipient ca regalitatea ce ne dă nume, acest areal eminamente comercial își propagă spiritul în trade art-ul post-modern al proximităților, implicit și în Galeriile Carol.

Așa cum noi facem astăzi art safari, cei care au clădit și populat această zonă citadină făceau, până mai ieri, goods safari. (Lista notorie a lui Caragiale este, dacă nu exhaustivă, definitorie.) Ce credem că au în comun aceste locuri este experiența curiozității și a cunoașterii, a căutării și întâlnirii cu cel puțin un necunoscut și mereu cu Necunoscutul: fiecare ieșire în târgul acesta însemna revederea banalului într-o formă nouă și a extraordinarului în forme bizare, intrigante, poate înspăimântătoare, dar întotdeauna memorabile. Nu vă promitem (în caz că v-ar fi tentat) întâlniri „cu sufletul la gură” în Galeriile Carol, dar ne-am propus să vă dăm, cu fiecare expoziție sau eveniment, ocazia de a vă fi felicitat pentru vizitare.
invitatie-timofei