“EXOGRAFIC – ce rămâne din ce uităm”

“EXOGRAFIC – ce rămâne din ce uităm”
Noaptea Albă a Galeriilor ediția a10-a
exografic-afis-web-1
Vineri, 30 Septembrie, în cadrul unui eveniment deosebit veţi putea accesa depozitul artefactelor artistice imaginate și create de către artişti contemporani într-o transpunere materială de diverse medii – de la pictură la obiect, de la instalație la interacțiunea unui live painting.

“EXOGRAFIC – ce rămâne din ce uităm”. Expoziţia se desfăşoară în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, proiect al Asociaţiei Ephemair aflat la ediția a 10-a.
Evenimentul are atributul exclusivității și va avea loc între orele 19:07 şi 03:03 în Bucureşti, strada Daniel Constantin, nr 21. În deschiderea expoziţiei, Claudia Todor, o figură prolifică pe scenă artistică a anilor 2000, precursoarea figurativismului de conotaţie neo-realist şi neo- punk în arta contemporană, va avea plăcerea să vă invite în universul ei pictural nu înainte de a vedea chiar din mijlocul acţiunii cum se desfăşoară un Live Painting semnat de Lucian Hrisav.
“EXOGRAFIC – ce rămâne din ce uităm” reprezintă dovada că istoriile personale ale artiştilor pot fi consemnate în lucrări de artă iar ele capătă o valoare deosebită în spaţiul privat al amintirilor. Memoria este capacitatea de a uita dar şi de a ne aminti în acelaşi timp. Uităm numeroase detalii din viaţă, însă arta prin impactul vizual pe care îl crează privitorului, stăruieşte în memoria acestuia şi reprezintă “ceea ce rămâne din ce uităm”.
În expoziţia EXOGRAFIC, artiştii se detaşează de actul mimetic după natură adoptând mai degrabă un realism autentic al universului interior unde întrebările despre existenţă sunt de neocolit.
Autoarea textului conceptual care stă la baza expoziției, Mihaela Munteanu-Streck, ne atrage atenția asupra frământărilor individului în societatea contemporană evidențiind faptul că datorită tehnologizării, putem accesa depozitul artefactelor cognitive pe care, în același timp îl putem spori.

“Încotro ne îndreptăm?! Ce păstrăm și ce uităm?! Ce anume diseminăm?!
Vom ajunge să fim interesaţi doar de acea realitate care servește propriilor noastre interese?! Vom fi consumați, alienați, dezumanizați, sclavii propriilor imagini despre noi?!
Vom reuși să găsim un echilibru într-o societate în care se dezvoltă contrastul dintre posibilitatea dezvoltării personale datorate tehnologiei și științei pe de o parte și realitatea propriilor frustrări, de cealaltă parte?! – Adică acea realitate care ne provoacă sentimentul reducerii ființei umane la nivelul unui simplu obiect/unealtă ?
Din depozitul exografic al anului 2016 ce va rămâne peste 50, 100, 1000 de ani?!”
Exogramele sunt definite ca fiind dispozitive simbolice externe legate de contextul actual al unei amintiri, care ne permit extinderea și consolidarea sistemelor noastre de bio- memorie, (Donald, M. 1991) vizavi de engrame adică de impresiile mentale cauzate de urme ale memoriei în mintea umană și care la rândul lor, sunt urme reziduale ale adaptării unui organism ca răspuns la un stimul (Odgen și Richards 1956)
Depozitul exografic conține toate artefactele cognitive, tot ceea ce indivizi sau grupuri au creat de-a lungul civilizației umane, ca obiecte păstrătoare ale memoriei si care au evoluat de la totemuri, amulete, tăbliţe, papirusuri, manuscrise la computere, roboți și medii virtuale.
Datorită tehnologizării societății umane asistăm astăzi la o adevărată revoluție exografică. Mediile electronice se combină cu sistemele de memorie personală ale creierului uman, într-o largă rețea distributivă care alterează structura marilor sisteme social-cognitive ce guvernează evoluția culturală, reușind să schimbe fundamental felul în care indivizi sau grupuri de oameni își amintesc, gândesc și decid.

Claudia Todor/Artist vizual/Invitat special: în orice artist există o parte veşnic emergentă. Eu de pildă am fost precursor al figurativului de conotaţie neo-realist,  neo- punk şi uşor neurotic. Având în vedere felul meu de a gândi şi a fi îmi face deosebită plăcere să mă alătur unor “emergenti” cu 5 minute mai “emergenti” decât mine.

Evenimentul este sponsorizat de către Asociția Profesională a Medicilor de Ambulator și în parteneriat cu Clinica Gibril Medical, care pune pentru o noapte la dispoziția artei și publicului consumator de frumos, spațiul în care în mod obișnuit actul medical și relația medic pacient sunt primordiale.

Cafeaua celor de la Boiler va energiza, la un preț prietenesc amatorii de arome deosebite iar cei de la Sugar&Lime ne promit cocktailuri spectaculoase pentru cunoscători.
Asociația Ephemair își propune să dezvolte proiecte culturale destinate promovării artei contemporane românești și internaționale, acțiuni care vizeză creșterea vizibilității acesteia față de marele public.
Noaptea Albă a Galeriilor a dezvoltat în București de-a lungul celor nouă ediții, o infrastructură dinamică a spațiilor care găzduiesc evenimente de artă contemporană.

Expoziție de grup:
Pictură, obiect, instalație, live painting
Eveniment în cadrul Nopții Albe a Galeriilor – ediția 10
Expun artiștii:
Lucian Hrisav, Melle, Meea von Streck, Bogdan Sassu, Viorica Pricope, Răzvan Hogea, Luminița Dumitrache, Medicine Madison, Adriana Untilov, Cornelia Untilov, Otto, Constantin Tanislav.
Invitat special: Claudia Todor
Curatori: Mihaela Munteanu-Streck, Elena Ghițoiu