Repeat After Me: DamirOčko expune la Eastwards Prospectus

damir-ocko_tk

DAMIR OČKO- Repeat After Me
13 octombrie – 23 decembrie 2016
Vernisaj: 13 octombrie, de la ora 19.00, Eastwards Prospectus (str. Plantelor nr. 50)
eastwardsprospectus.com | damirocko.com | #DamirOcko

Galeria Eastwards Prospectus prezintă, între 13 octombrie și 23 decembrie, expoziția Repeat After Me a lui DamirOčko, artistul care a reprezentat Croația la Bienala de la Veneția 2015. Reunind o selecție de patru filme, alături de colaje, sculpturi, instalații și partituri, Repeat After Me (curator: Branka Benčić) este prima expoziție personală în România a lui DamirOčko și una dintre cele mai cuprinzătoare prezentări ale lucrărilor sale de până acum.
damir-ocko_the-third-degree
DamirOčko creează în jurul filmelor sale, ca puncte centrale, constelații de lucrări ce oferă publicului o experiență deopotrivă intelectuală și emoțională. Prin video, poezie, instalații și lucrări pe hârtie, el explorează adesea mecanismele corpului uman și relația acestuia cu contextul social și politic. Corpul devine astfel un spațiu critic de reflecție asupra violenței, puterii, fragilității sauinteracțiuniinoastre cu mediul înconjurător.

Expoziția de la Eastwards Prospectus include cele mai recente filme ale artistului, de la We saw nothing but the uniform blue of the Sky (2012) până la The Third Degree (2015), filmul produs pentru Pavilionul Croației la Bienala de la Veneția. The Third Degree juxtapune prim-planuri ale urmelor lăsate pe piele de arsuri de gradul III cu imagini cu echipa de producție reflectată într-o instalație realizată din oglinzi sparte. Integrând în aceeași lucrare personajele din fața camerei cu cele din spatele ei, DamirOčko dezvoltă o narațiune care subliniază tema responsabilității colective și poziția noastră de martori și actori ai lumii în care trăim. Alte două filme din expoziție, SPRING și TK, pun în lumină dialogul dintre limbajul filmic și cel poetic. Lucrări polifonice, în care se întâlnesc poezia, muzica, mișcarea și imaginea, ambeleîntăresc interesul artistului față de mecanismele corpului și față de tematica violenței, a opresiunii și a rezistenței. În We saw nothing but the uniform blue of the Sky, scene de viață obișnuite, filmate în alb-negru pe o plajă, sunt contrapuse unor imagini mai abstracte, în tonuri calde, ce descriu trei metode de semnalizare: lumina, fumul și sunetul. Pe măsură ce imaginile se derulează, un bărbat cu o tulburare de vorbire recită un poem cu un efort considerabil, care ajunge să evidențieze și să amplifice înțelesul cuvintelor.

„Cadrele estetice, conceptuale şi formale ale practicii lui Damir Očko sunt modelate în principal în jurul poziţiei centrale a unei lucrări bazate pe imagini in mișcare, explorând relaţii cinematografice complexe pentru a crea lucrări vizual şi intelectual captivante”, spune curatorul Branka Benčić.„Expoziţiile sale se dezvăluie de obicei ca aparate prin care artistul chestionează abordarea sa asupra procesului de producţie artistică, creând astfel un spaţiu subiectiv în care filmul şi poezia se întâlnesc”, adaugă ea.
damir-ocko_spring
DamirOčko (născut în 1977) trăiește și lucrează la Zagreb. În 2015, a realizat în Pavilionul Croației de la cea de-a 56-a ediție a Bienalei de la Veneția proiectul Studies on Shivering: TheThird Degree. Filmele, instalațiile și lucrările sale pe hârtie au mai fost expuse la Galleria Tiziana Di Caro (Napoli), Dazibao – centre de photographies actuelles (Montreal), Temple Bar Gallery (Dublin),  KM – Künstlerhaus Halle fürKunst & Medien (Graz), Yvon Lambert Gallery (Paris), Palais de Tokyo (Paris) și Kunsthalle Düsseldorf. A participat, de asemenea, în numeroase expoziții de grup, în instituții precum Mudam – Musée d’Art Moderne Grand-Duc Jean din Luxemburg, Kunsthalle Wien și Muzeul de Artă Contemporanădin Zagreb.

Lucrările lui DamirOčkose află în colecții publice renumite, printre care Fondation Louis Vuitton (Paris), FRAC Le Plateau (Paris), CNAP – Centre national des arts plastiques (Paris) și Mudam (Luxemburg).

Partener al expoziției Repeat After Me de la Eastwards Prospectus este BRD – Groupe Société Générale.