Licitatii Artmark – 27, 29 septembrie
Destinul unei colecţii de Tezaur
Se va întoarce oare acasă?
O colecție de pictură monumentală, portrete de voievozi și mari ctitori ai Bucureștiului, ce a aparţinut familiei boierești Manu (sec. XVIII – XIX) şi care cuprinde lucrări clasate în categoria juridică Tezaur, va fi licitată pe 29 septembrie, începând cu 20:30, la Artmark – Palatul Cesianu-Racoviţă.
Un eveniment unic. Licitația colecției familiei boiereşti Manu. Începuturile picturii românești (sec. XVIII – XIX) va aduce în atenţia publicului 24 de tablouri, dintre care 13 fac parte din Patrimoniul Cultural Naţional, 6 fiind clasate în categoria juridică Tezaur. Este pentru prima oară când, într-o licitaţie publică, este pus în vânzare un număr atât de mare de opere aparţinând Patrimoniului.
Loturile licitaţiei sunt deosebit de importante pentru evoluţia picturii româneşti, fiind semnate de maeştri precum Theodor Aman, întemeietorul Academiei de Arte de la București, Anton Chladek, profesorul lui Nicolae Grigorescu, sau C.D. Rosenthal, eroul de la 1848. Majoritatea tablourilor a făcut parte din expunerea Muzeului Național de Artă al României, dar și a unora dintre muzeele regionale importante (Bacău, Iaşi, Braşov, Ploieşti).
O ocazie specială pentru participanţi şi un moment critic pentru valoroasele lucrări de Patrimoniu. Tablourile colecţiei Manu vor putea fi adjudecate atât de instituţii publice, cât şi de persoane fizice ori juridice private. Cea mai valoroasă lucrare aparţine lui Theodor Aman şi reprezintă portretul ofițerului de cavalerie Alexandru Manu (25.000 – 35.000 euro). La polul opus, al accesibilității din perspectiva prețului redus, se află portretul Ecaterinei Ghica, pictat de Henri de Mondonville (500-800 euro).
,,Portretul lui Nicolae Mavrogheni, domnitor în Ţara Românească la sfârşitul sec. XVIII’’ este cea mai veche operă din colecţie și una dintre cele mai vechi picturi laice create în România, cu o vechime de aproximativ 225 de ani, realizată de ,,zugravul” Grigore Popovici. Mavrogheni de altfel este domnitorul Țării Românești sub ale cărui domnie și ucaz se înființează breasla artiștilor pictori – “zugravii de subțire”, diferențiati de cei “de gros”, de case; iar dintre puținii pictori români de la 1800, el este totodată unul dintre rarii pictori laici, de portrete, iar nu bisericești.
Familia boierească Manu s-a remarcat în epocă prin membrii săi cu rol important în istoria Bucureştiului, ce au alcătuit, de-a lungul timpului, monumentala colecţie de astăzi. Printre cele mai proeminente figuri se află cea a remarcabilului General Gheorghe Manu – primar al Bucureştiului, erou în Războiul de Independenţă şi părinte al artileriei româneşti, cât şi tatal său, Ioan Manu – prefect al poliţiei în anul Revoluției 1848, conducător interimar al Ţării Româneşti în perioada de dinaintea alegerii lui Cuza din 1859, dar şi întemeietor al Pompierilor (1844) şi ,,salvator’’ al Bucureștiul de la marele incendiu din 1847, prin ridicarea unui foişor de apă pentru poliţie.
Licitaţia va avea loc în data de 29 septembrie 2016, la ora 20:30, la sediul Artmark din str. C.A. Rosetti nr. 5. Anterior, vor avea loc alte două licitaţii cu tematici speciale: Licitația a două Colecții dedicate: Spiru Vergulescu și Constantin Piliuță şi Licitația de Maniere, începând cu ora 19:00.
Când tradiţia naşte valori
Artmark se întoarce la tradiţie printr-o licitaţie de valori autentic româneşti, ce cuprinde atât tablouri ale pictorilor tematicilor naționale, precum Ressu, Petrașcu, Băncilă, Aman, Schweitzer-Cumpăna, dar şi o rară selecție de ii românești, provenind din colecţii celebre precum Brătianu – Cantacuzino. Evenimentul va avea loc marţi, 27 septembrie 2016, ora 20:00, la sediul Artmark din C.A. Rosetti nr. 5.
Tablouri cu tematică rurală, covoare mănăstireşti cu motive tradiţionale, vechi icoane pe sticlă, ceramică populară dar mai ales o colecție de ii românești autentice, lucrate în maniere specifice fiecărui colţ al ţării – numai o parte din zestrea naţională ce ne-a fost lăsată drept moştenire şi care va constitui obiectul Licitaţiei de Valori Tradiţionale, inclusiv o colecţie de ii româneşti.
Loturile de pictură tradițională cele mai reprezentative din licitație sunt două tablouri de Camil Ressu, “Clacă la porumb” și “Familie de ţărani” (evaluate la 15-25 mii euro, respectiv 12-18 mii euro). Respingând formele de împrumut stilistic care pătrunseseră în arta secolului XX, odată cu plecările artiștilor la studii în străinătate, Camil Ressu a fost preocupat de găsirea izvoarelor legitime pentru stilul specific românesc. Marile compoziţii pictate ale lui Ressu au ca subiect, aproape invariabil, omul simplu, ţăranul, viaţa de la ţară, muncitorul sau ritualul muncii.
La preţuri foarte accesibile pot fi achiziţionate însă numeroase obiecte decorative cu motive tradiţionale, lucrate manual de meșteri populari, adevărate capodopere de stil și culoare. O bată femeiască din zona Muscel (începutul sec. XX) are un preț de pornire de doar 20 €, iar pentru o deosebită farfurie decorativă tip Corund din anii 1940, adjudecarea va putea începe de la 25 €.
O colecţie inedită de ii româneşti unicat din secolele XVIII-XX, ce provin din zone variate precum Muscel, Gorj, Argeş, Bistriţa, Bihor etc. ori din colecţii cunoscute precum Maria şi Romeo Ionescu sau Brătianu-Cantacuzino va fi pusă, de asemenea, în vânzare. Preţurile de pornire pentru aceste autentice simboluri naţionale sunt, din nou, foarte accesibile.
Loturile licitaţiei sunt expuse la Artmark (str. C.A. Rosetti nr. 5) în fiecare zi, între orele 10:00 – 20:00. Licitaţia de Valori Tradiţionale, inclusiv o colecţie de ii româneşti va avea loc marţi, 27 septembrie, începând cu ora 20:00.La ora 19:30, în aceeaşi zi, va avea loc şi inedita Licitație Constantin Brâncuși pentru susținerea subscripției publice privind Cumințenia Pământului (un ansamblu unic de artefacte personale având ca proveniență atelierul Brâncuși de la Paris).