Bucharest Art Week: 4-12 noiembrie 2016 LECȚIA NATURII

afis_baw
Bucharest Art Week: 4-12 noiembrie 2016
LECȚIA NATURII
Cea de-a treia ediție a evenimentului internațional Bucharest Art Week va avea loc anul acesta în intervalul 4-12 noiembrie în mai multe spații expoziționale din București. Curatoarea invitată să îngrijească ediția de anul acesta este Oana Tănase, istoric și critic de artă. Ca în fiecare an, curatorul stabilește tema evenimentului iar cea din 2016 este Lecția naturii.
În legătură cu tema de lucru Lecția naturii, Oana Tănase notează: Intențiile acestei propuneri curatoriale, ce urmează să definească cea de-a treia ediție a Bucharest Art Week 2016, preluând un format caleidoscopic – expoziții de autor și colective, discuții și prelegeri, ateliere și rezidențe artistice – sunt acelea de a explora, în dialog cu artiști, teoreticieni și public, felul în care o serie de practici artistice extrem de diverse, laolaltă cu observații și cercetări de natură filosofică, pornesc de la și/sau se opresc la natură, o dezgolesc, o interoghează, o imaginează potrivit unor noi scenarii.
Din etapa pregătitoare a festivalului fac parte bursele de cercetare și producție și rezidența Bucharest Art Week. Anul acesta invitat în rezidență la București este artistul și curatorul Ștefan Rusu din Republica Moldova, un prieten apropiat al scenei de artă din București. Rezidența va avea loc în perioada 3-30 noiembrie și va implica printre altele susținerea unei prezentări și vizitarea critică a evenimentului de la București. Bursele de cercetare și producție au fost acordate prin invitație directă, în urma discuțiilor de atelier, artiștilor Iulia Gabriela Toma și Claudiu Cobilanschi. Artiștii vor parcurge sesiuni de documentare pentru elaborarea unei instalații ce va fi prezentată în cadrul Bucharest Art Week 2016.
Scurte prezentări
Identitatea vizuală a ediției de anul acesta a Bucharest Art Week a fost realizată de designerul Anca Adina Cojocaru. În calitate de designer freelancer, aceasta a colaborat cu mai multe organizații printre care amintim: Institutul Polonez, Forumul Cultural Austriac, KulturKontact Austria, Editura Vellant sau Muzeul de Artă Recentă. În 2013 lansează IMACULATURA, un proiect situat la granița dintre artă și design și expune la Studio Arte, Romanian Design Week, Kube Musette și Vienna Design Week.
Directoarea și inițiatoarea proiectului Bucharest Art Week este Nona Șerbănescu, artistă din București cu o experiență de peste doisprezece ani în crearea și managementul proiectelor și programelor artistice. Despre ediția din acest an a Bucharest Art Week, Nona Șerbănescu spune: Organizarea unui festival internațional de artă la București este ca un balet pe poante, oscilând permanent între insuficiența și dificultatea atragerii resurselor financiare, birocrație și nevoile artiștilor și ale publicului. Totuși, la trei ani de la demararea acestui proiect ne aflăm în fața unei ediții conturate armonios și delicat, cu o creștere organică, probabil nu întâmplător construită aproape fecund în jurul temei propuse de Oana Tănase. Deși evenimentul de anul acesta nu se distinge prin amploare, dimensiunea sa, deloc neglijabilă, ține de o privire adâncită și de o încercare de înțelegere plină de respect a proceselor artistice în profunzimea lor, iar acest lucru se datorează în cea mai mare măsură curatoarei Oana Tănase.
Oana Tănase este cercetătoare și curatoare independentă. Din 2012 Oana Tănase locuiește și activează în Toronto, Ontario. Dintre cele mai recente proiecte curatoriale amintim: Script, Stage, Screen – Ciprian Mureșan la Typology Projects/ Critical Distance – Centre for Curators (2016), Moving Right Along – Nicolas Fleming (împreună cu Shani K Parsons) la Typology Projects / Critical Distance – Centre for Curators (2015), As If All Yesterday’s News Should Be Rehearsed Today For A Better Tomorrow – Dan Perjovschi la YYZ Artists’ Outlet Toronto (2014). Colaborarea pentru ediția curentă a Bucharest Art Week cu Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane, organizatorul evenimentului, are la bază un dialog solid demarat în urmă cu 5 ani, odată cu deschiderea centrului cultural Independent84 prin expoziția experimentală Fără mine semnată Gili Mocanu și  Oana Tănase.
Iulia Gabriela Toma trăiește și lucrează în București, utilizând ca mediu preferat materialul textil însoțit de fotografie, instalaţie sau text. Temele sociale precum feminismul, drepturile omului, relațiile interpersonale din comunitățile închise, materialitatea urbană a locuirii sau echitatea socială fac obiectul preocupărilor sale. Predă în cadrul Departamentului Arte & Design Textil al Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti.
Claudiu Cobilanschi funcționează la limita dintre artă și media, folosind ca jurnalist multiple medii de expresie aplicate pe derularea și dezbaterea temelor socio-politice,  și fiind interesat ca artist de analiza și estetica influențelor acestor teme. Subiectele predilecte cum ar fi stereotipurile de gândire, previziunea și corporalitatea, mass-media și ego-casting, imigrația și sărăcia, le abordează folosind tehnici ca fotografia și performance-ul, înregistrarea sonoră stereo, înregistrarea cu cameră super 8 cinema, filmul interactiv. A colaborat cu instituții din țară și străinătate, precum ParadisGaraj (proiect inițiat și gestionat de artist) & Die Kunsthalle Bukarest, Platforma și Salonul de Proiecte – Anexa MNAC, ICR, Barbara Seiler Gallery, Kunsthalle Winterthur, Depo Instanbul, Rotwand Gallery, MuseumQuartier, IG Bildende Kunst Vienna, Nida ArtColony Lithuania, Tranzit/Erste, MotorenHalle Dresden, Prototyp Prague, Kunsthalle Krems.
Ștefan Rusu s-a născut în Kaietu, Republica Moldova, activează ca artist și producător de film, editor și curator, stabilit în Chișinău, Republica Moldova, dar și în Bishkek, Kârgâzstan. Agenda sa curatorială preia deseori subiecte în strânsă legătură cu procesele și schimbările ce au loc în societățile post-socialiste după 1989. Deși format inițial ca artist visual, s-a orientat și spre curatoriat și managementul proiectelor culturale, editarea programelor TV și producerea filmelor documentare. Între anii 2005-2006 a urmat Programul Curatorial din cadrul Institutului de Artă Contemporană Stichting DE APPEL din Amsterdam, unde a co-produs proiectul Mercury in Retrograde. Din anul 2000 este implicat în evoluția Centrului pentru Arta Contemporană – [KSA:K], Chișinău (www.art.md) dezvoltând proiecte curatoriale și inițiative artistice. Din 2013 s-a mutat în Tadjikistan, unde  sprijină Centrul Dushanbe Art Ground, gestionând proiecte curatoriale, coordonând programe, cât și activități de fundraising și sustenabilitate a organizației pe termen lung. Ștefan a coordonat și editat publicațiile: Spaces on the Run (2015), Reimagining the New Man (2014), Chișinău-Arta, Cercetare în Sfera Publică (2011), RO-MD/Moldova în două scenarii (2008). În 2012 a participat la Bienala din Berlin (ediția 7) cu documentarul Reclaiming the City – o reflecție asupra schimbărilor socio-economice dramatice, a transformărilor structurale suportate de oraș după căderea zidului de la Berlin și a impactului proceselor de gentrificare asupra spațiului public.
————-
Bucharest Art Week este un eveniment internațional anual ajuns la cea de-a treia ediție, finanțat în 2016 de către AFCN, sesiunea a II-a 2016 Proiecte Culturale și de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București prin Programul București, Orașul In-Vizibil. Asociația pentru Promovarea Artelor Contemporane (APAC) a fost înființată în anul 2010 cu scopul de a promova și susține artiști din sfera artelor contemporane vizuale și performative, precum și facilitarea înțelegerii artei contemporane și a discursurilor teoretice care o însoțesc de către un public larg și cât mai diversificat. Obiectivul principal al asociației este dezvoltarea unor programe și proiecte care 1) să identifice nevoile de producție și comunicare cu privire la arta contemporană din România, după cum și dificultățile receptării artei de către public și 2) să contribuie la articularea unor direcții alternative sau în completarea politicilor instituțiilor culturale publice, formulând instrumente de lucru pentru artiști și teoreticieni, precum și platforme comunicaționale și educaționale pentru public.
Pe măsură ce vor fi confirmate următoarele informații despre Bucharest Art Week, vor fi publicate pe site-ul oficial al evenimentului: www.bucharestartweek.ro și pe pagina: www.Facebook.com/BucharestArtWeek