Roman(IA)n ART la Elite Art Gallery
Roman(IA)n ART
la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București
În perioada 13 iulie-23 iulie, Elite Art Gallery oferă publicului o expoziţie de grup cu titlul ,,Roman(IA)n ART″. Evenimentul reunește lucrările artiștilor Costin Brăteanu, Florina Breazu, Marcel Lupșe și Constantin Răducan. Deschiderea oficială a expoziției se va ține pe data de 13 iulie, ora 17.30. Conceptul expozițional dezvoltă subiectul iei românești și pregnanța motivelor etnofolclorice în contextul picturii contemporane. Sub semnul istoriei, expoziția dezvoltă simbolistica și unicitatea portului românesc prin prisma identității naționale și a tradiției. Desfășurarea evenimentului în miezul verii și în preajma Sânzienelor marchează aportul istoriei în balanța autenticității și a unicității motivelor desprinse din imagistica românească.
„Ia, mai mult decât o „cămașă cu altițăˮ (chenar) reprezintă o formă sintetizată a naturii și un punct de conexiune între lumesc și spiritual sau individ și familie. Arta meșteșugului popular, întemeiată pe regulile nescrise ale datoriei, rugăciunii și credinței stă la temelia unei moșteniri vizuale generoase – moștenire marcată de tradiție, legăturile strânse cu natura și traiul ancestral. Cu rol emblematic pentru arta românească ia își face loc în istoria artei prin diversitatea și complexitatea ornametului ce reușește să stârnească interes prin alăturarea și selecția materialelor, împletirea elementelor grafice și bogăția simbolistică a compozițiilor plastice. În secolul al XIX-lea Carol Popp de Szathmari surprinde fotografic unicitatea portului românesc, îndrăgit de reginele României și de aristocrația feminină a epocii iar maeștri precum Henri Matisse sau Constantin Daniel Rosenthal valorifică ornamentul și farmecul iei prin pictură. Astfel, conceptual curatorial al expoziției vine să sublinieze rolul iei în etapele de evoluție și consolidare a artei contemporane românești. Cu accent pe ornament, pe împletirea dintre motivele vegetale și elementele geometrice, pe încărcătura istorică și simbol sau pe bogăția substratului mitologic lucrările reflectă tipologii identitare.” Ana Neagoe, curator
Expoziția va fi deschisă publicului în intervalul 13 iulie-23 iulie 2016, la Elite Art Gallery, Piaţa Naţiunilor Unite, nr. 3-5, bl. B2, parter, București.
Elite Art Gallery are drept scop promovarea artiștilor plastici contemporani, prin organizarea unor ample proiecte culturale care expun publicului noi forme de exprimare artistică, abordări inovatoare ale artei moderne precum și ale unor valori deja consacrate. Asociația implementează proiecte în domeniul artelor vizuale, muzicii dar și proiecte educaționale.