Balcic, revenit printre români @ licitația Artmark

14Balcic, revenit printre români

Artmark readuce în atenţia publicului lucrări exotice remarcabile semnate de maeştri ai artei clasice ori interbelice româneşti. Aman, Tonitza, Iser, Băncilă, Petrașcu, Pallady, Mützner, Bunescu sau Ciucurencu vor fi protagoniştii Licitaţiei de Orientalism şi Călătorii, eveniment ce va avea loc pe 12 iulie la Stejarii Country Club.
Într-un moment special al pieţei de artă româneşti, publicul poate admira una dintre cele mai importante picturi realizate de impresionistul Samuel Mützner, elev al lui Claude Monet, în călătoriile sale apusene: ,,Vânzătoarea de Fructe”, capodoperă estimată între 15.000 – 25.000 euro. Opera este pictată în vara lui 1916 în cartierul Santurce din San Juan, capitala toridului Puerto Rico, fiind o lucrare rarisimă, semnificativă pentru experienţa multiculturală a artistului. Timp de 15 ani, Mützner călătorește și își construiește cariera artistică pe 3 continente diferite, adaptându-şi permanent stilul pictural la exotismul peisajelor nipone, caraibiene ori magrebiene. Dă astfel naştere unui impresionism autentic și experimentat, axat în special pe studii de expresie, culoare și natură, surprinzând viața și obiceiurile locale. Stabilit la New York în 1917, Mutzner avea să arate lumii noi, în expoziţia sa de la Galeriile Louis Ralston, impresionanta pictură ce va fi licitată marți 12 iulie, la Stejarii.11
Un alt eveniment este prezența, din nou în iulie, a celebratului și extrem de rarului în piață Theodor Aman, întemeietorul școlii românești de pictură. “Curte interioară în Contrexéville”, realizată într-o călătorie prin mirajul provinciilor franceze în 1879, aparține acelei perioade din creația lui Aman când acesta începe să se deschidă către pictura realistă, pregătindu-se pentru saltul impresionist. Dacă în cazul spațiului autohton, Bucureștiul și Sinaia reprezintă singurele locuri pe care Aman le surprinde pe pânze, călătoria prin Franța îl impinge să descopere itinerarii fascinante și o lumină nouă, mai caldă, ce îi deschide culorile și spiritul. Nordul Italiei, Belgia, dar mai ales zonele rurale din Franța pot fi întâlnite printre operele realizate de Aman începând cu 1870. Lucrarea prezentă în licitaţie este estimată conservator în intervalul 15.000 – 25.000 euro.
Nicolae Tonitza, unul dintre cei mai inovatori și iubiți pictori români, ne încântă în prezenta licitaţie cu lucrarea ‘’Colțunași’’, estimată conservator între 10.000 – 16.000 euro. Realizată în aceeaşi perioadă cu descoperirea, la Tonitza târzie, îndărătnică, a  Balcicului, florile sale inovează prin fundalurile scenografice și decorative, oferind un stil unic, în continuare captivant, în pictura românească.
,,Licitația de Orientalism şi călătorii” va avea loc marți 12 iulie, laora 19:30, la Stejarii Country Club, fiind urmată de ,,Licitația Mari poeți români”, ce va începe la 20:00.  Pe 14 iulie se va încheia sesiunea de licitaţii a acestei veri prin alte două evenimente: Licitaţia de Artă Contemporană şi Licitația de Ceasuri și Bijuterii.54_123 39