„O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei” – ediția a II-a Expoziție dedicată tezaurului dacic

afis O călătorie îm istoria şi viitorul bijuteriei

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, și Muzeul Național de Istorie a României din București (MNIR) vor găzdui, în perioada iunie – iulie 2016, expoziții temporare de bijuterie contemporană, reunite sub genericul thematic „O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei”, într-o ediție specială dedicată tezaurului dacic. Expozițiile vor fi însoțite de grupuri de discuții, întâlniri cu artiști bijutieri și workshop-uri demonstrative care sa exploreze importanța și semnificațiile bijuteriei în istorie, în dorința de a crea o punte de legătură între trecut și momentul contemporan în creațiile artistice autohtone.

Organizate de Assamblage – Asociația Națională a Autorilor și Designerilor de Bijuterie Contemporană, cu sprijinul financiar AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, expozițiile vor reuni 45 de designeri de bijuterie contemporană, într-o invitație de re-interpretare și de raportare personală la moștenirea culturală autohtonă. Prezent în legende, mituri și folclor, tezaurul devine un organism viu care este proliferat, asimilat și, nu în ultimul rând, transfigurat prin intermediul creației artistice contemporane.

Proiectul preia a selecție curatorială a primei ediții „O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei” (prezentată în cadrul Romanian Design Week și Bulgaria One Design Week 2015) și itinerează, alături de piesele care vor figura în expunere, și instalația de bijuterie contemporană și proiecții multimedia FOUND.LOST.FOUND, participarea oficială a României la International Fashion Showcase – London Fashion Week 2016.

10-19 iunie 2016: Muzeul de Artă Cluj-Napoca
Program vizitare: miercuri – duminică, 10:00 – 17:00
Vernisaj: vineri, 10 iunie 2016, ora 18:00
11 și 12 iunie 2016: 12:00 – 14:00: workshop-uri demonstrative și grupuri de discuții susținute de Assamblage – Școala de Bijuterie Contemporană

23 iunie – 24 iulie 2016: Muzeul Național de Istorie – București
Program vizitare: miercuri – duminică, 10:00 – 18:00
Vernisaj: joi, 23 iunie 2016, ora 16:00
25 – 26 iunie 2016: 12:00 – 14:00: workshop-uri demonstrative și grupuri de discuții susținute de Assamblage – Școala de Bijuterie Contemporană

Programul complet pe www.assamblage.org
*pentru vizitarea expozițiilor în afara zilelor de vernisaj se va achita biletul standard de intrare la muzeu.

Expoziția „O călătorie prin istoria și viitorul bijuteriei” invită la reflexie. La detașare. La re-atașare. Suntem noi, astăzi, urmașii acelor strămoși figurați în manualele de istorie? Vibrăm oare la povestea recuperării artefactelor antice din pricina felului în care am fost învățați să credem? Sau există ceva mult mai misterios care animă această bucurie și rezonanță la întâlnirea cu trecutul comun?

«Universal, de-a lungul istoriei, valoarea ofrandelor nu era determinată de cantitatea de aur pe care o conținea, ci de ritualul oferirii în sine. Astăzi, bijuteria contemporană devine importantă prin semnificația ei, continuând eternul dialog dintre prețios și valoros. În contextul revizuirii valorilor, una rămâne constantă: valoarea culturală a bijuteriei va depăși mereu evaluarea ei materială.»
David Sandu, curatorul expoziției

Designeri participanți: Adelina Petcan, Andreia Gabriela Popescu, Ioana Ardelean, Aida Sandu, Dana Boneanu, Cleopatra Cosuleț, Cristina Socol, Diana Ilisei, Diana Toboșaru, Elena Crișan, Gabriela Secărea, Lucienne, Luiza Teodorescu, Mădălina Stoica, Mihaela Dumitrașcu, Monica Stănescu, Nicoleta Rossi, Roxana Hodorog, Samira Lamandi, Mariana Rogoz, Alexandra Ungurelu, Alina Carp, Alina Predoiu, Alis Lalu, Ana Barbu, Anca Pandrea, Andreea Bololoi, Arina Nițulescu, Carmen Watkins, Corina Cubici, Corina Mardari, Cristina Popa, Diana Vasile, Contemporia, Snob, Loredana Cleja, Mihaela Iacob, Mihaela Ivana, Mona Vulpoiu, Stelian Gagiu, Teodora Rus.