Dumitrescu Aurelian
Aurelian Dumitrescu
S-a apucat din nou de pictură după mai bine de 45 de ani. Aurelian Dumitrescu s-a născut în octombrie 1950, prin urmare, la prima sa expoziţie personală de pictură va avea aproape 65 de ani, dar se simte ca la a doua tinereţe. Altfel cum să-ţi explici hotărârea de a începe ceva cu totul nou tocmai acuma. La un moment dat, așa se întâmplă, Aurelian Dumitrescu și-a amintit că în adolescență s-a visat pictor, a și luat câțiva ani lecții pentru admiterea la Arte Plastice. Atunci, a renunțat, pentru că așa a fost să fie. Anul trecut însă, mai întâi cu câteva icoane şi felicitări, apoi cu câteva obiecte handmade, s-a apropiat tiptil de prima dragoste.
Aurelian Dumitrescu are studii de Arhitectură şi a şi profesat o vreme. De mai bine de 30 de ani însă e fotograf. A publicat în reviste şi ziare din România (Cuvântul, VIP, Adevărul, Evenimentul Zilei, Plai cu boi, Privirea, Oameni în top, Femeia., femeia de azi) şi Germania (Focus). A realizat grafică de copertă de carte (Nemira) şi albume (Titulescu, Fundaţia Titulescu). Din toamna lui 2014, şi-a luat inima în dinţi , pensule, culori şi pânze şi a nceput să picteze. Astăzi a venit vremea ca 30 dintre cele mai apreciate, de specialişti, lucrări ale lui să fie expuse într-un spaţiu cald şi primitor, tocmai potrivit pentru un astfel de debut: Biblioteca Metropolitană Mihail Sadoveanu din Bucureşti.
E-mail: aurelian.dumitrescu.v@gmail.com
Domnul Aurelian Dumitrescu are studii de arhitectură, profesând o perioadă ca arhitect, pentru ca mai apoi să se îndrepte către o carieră mult mai apropiată domeniului artelor vizuale: fotografie, ilustraţie (realizând coperţi de carte, grafică de albume etc.)
Formaţia de arhitect se simte, este vizibilă şi în pictura pe care Aurelian Dumitrescu o realizează, prin modul în care îşi construieşte compoziţiile, cum îşi defineşte la nivel plastic volumele, chiar şi preferinţa pentru o anumită tematică – peisajul urban, structurile arhitecturale ale clădirilor şi străzilor care compun ţesutul oraşelor trimit privitorul către un artist obişnuit cu tema, un artist în care desenul expresiv, dar simplu aminteşte de crochiul arhitectural.
De fapt această “migrare“ de la arhitectură la pictură este un fenomen frecvent în istoria artei româneşti şi nu numai, artişti cu o formare iniţială de arhitecţi impunându-se drept nume de referinţă în plastica autohtonă, Marcel Iancu fiind unul dintre cazurile extrem de cunoscute de arhitect care a făcut o strălucită carieră internaţională ca artist plastic.
Colaborarea mea cu artistul Aurelian Dumitrescu s-a produs la începutul anului 2015 când i-am selectat două lucrări din seria peisajelor veneţiene pentru a face parte din două licitaţii (martie şi aprilie 2015) organizate de Casa de licitaţie şi galeria de artă Grimberg. Acest prim contact cu pictura dumnealui mi-a stârnit curiozitate şi astfel am reuşit să ajung în atelier pentru a vedea lucrările recente ale artistului. Mi-am dat seama că Aurelian Dumitrescu aduce ceva inedit prin stilistica practicată, un tip de abstracţionism-minimalist cu focus pe structurile arhitecturale urbane cărora le conferă un gen aparte de expresivitate, fiind de fapt şi tema preferată a acestuia.
Mai apoi, colaborarea a mers în direcţia organizării primei sale expoziţii personale, în calitate de curator, expoziţie găzduită de către Biblioteca Municipală Mihail Sadoveanu – sediul central în perioada 1–13 iulie 2015. Acest eveniment a fost prilejul să cunosc mai îndeaproape maniera de lucru, de studiu şi elaborare a lucrărilor, descoperind un artist exigent, capabil să adopte mai multe tipuri de teme, compoziţii şi stiluri. Toate acestea mă fac să îl recomand pe artistul Aurelian Dumitrescu pentru a participa solo sau integrat în grupuri de autori la diverse programe, expoziţii şi proiecte artistice naţionale şi internaţionale fiind convinsă că lucrările sale pot aduce valoare adăugată unor astfel de evenimente.
29 iunie 2015
Dr. Ana Negoiţă
Curator & istoric de artă