IOANA OLĂHUȚ „Frică, durere, foame” @ Muzeul de Artă Cluj-Napoca

afis

IOANA OLĂHUȚ
„Frică, durere, foame”

Vernisaj: joi, 5 mai 2016, orele 18:00

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituţie publică de interes județean, care funcționează în subordinea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită joi, 5 mai 2016, cu începere de la orele 18:00, la inaugurarea oficială a expoziției „Frică, foame, durere” a artistei Ioana Olăhuț, eveniment în cadrul căruia va avea loc și lansarea catalogului publicat cu acest prilej.

Cadru didactic al Universităţii de Artă şi Design Cluj-Napoca (UAD), departamentul Pictură, conf. univ. dr. Ioana Olăhuţ este o artistă cu o activitate expoziţională naţională şi internaţională deosebit de relevantă pentru dimensiunea contemporană a ideii de metamorfoză. Lucrările artistei au fost incluse în expoziţii definitorii pentru fenomenul artistic contemporan, atât la nivel naţional, cât şi internaţional. Începând din anul 2000, Ioana Olăhuţ a expus în importante instituţii şi galerii din Germania, Anglia, Italia, Ungaria şi Polonia.

După o perioadă a sobrietăţii limbajului pictural alb-negru, cea mai recentă perioadă de creaţie din intervalul 2012-2016 surprinde, în primul rând, prin revenirea la un cromatism spectaculos şi printr-o diversificare a subiectelor caracteristice unei tematici definitorii pentru creaţia artistei. Serii de lucrări cum sunt „Diurnă”, „Nocturnă”, „Spaţiu închis”, „Deliciu catalan” sau „Coşmarul unei găini” descriu universuri onirice surprinzătoare.
10 the unconcious doesn't age,5
În expoziţia „Frică, durere, foame”, Ioana Olăhuţ creează aliaje tematice inedite mai ales datorită convergenţelor şi contaminărilor semantice: integrări celeste şi dezintegrări teriene, întruchipate prin imaginea stolurilor de fluturi strălucitori, energii autodistructive şi vitalităţi debordante simbolizate fie prin personaje sacrificate, fie prin fragmente de scenarii onirice. Punctele de coincidenţă ale acestor universuri vizuale sunt tratarea problematicilor existenţialiste, o stilistică de extracţie expresionistă şi o perspectivă feministă personală, atent filtrată critic.

Fiinţe contorsionate, spaţii care limitează dezvoltarea, figuri sacerdotale care oficiază ritualuri stranii sau bărbaţi şi femei refuzate de căsătorie desemnează rituri de trecere ratate. Ioana Olăhuţ vizualizează experienţe limită care opresc ori încremenesc dezvoltarea sau o chestionează din perspectiva unei lumi a muchiilor existenţiale, în care frica, durerea şi foamea sunt alte denumiri pentru pragurile unor treceri problematice.

Expoziţia este deschisă publicului spre vizitare vizitare în intervalul 27 aprilie – 15 mai 2016, în intervalul orar 10:00-17:00.

2 two monks in front of my window,, 2014 Outwardly directed libido, 2016