Expoziţie de pictură semnată Emil Ciocoiu la Muzeul Naţional Cotroceni

13022254_460446054159034_1931885889_nComunicat de presă
21 aprilie  2016
Expoziţie de pictură semnată Emil Ciocoiu la Muzeul Naţional Cotroceni

Muzeul Naţional Cotroceni organizează, joi, 21 aprilie 2016, orele 18.00, în Spaţiile Cantacuzine ale muzeului vernisajul expoziţiei „Natura – omul – universul“, semnată de pictorul – Emil Ciocoiu. Muzeul Naţional Cotroceni a organizat în cei 25 de ani de existenţă, expoziţii de artă contemporană, având în prim plan artişti care s-au format în România, dar care au cunoscut consacrarea după plecarea din ţară, în spaţii culturale de excepţie.
Expoziţia de pe simeza Muzeului Naţional Cotroceni cuprinde un număr de 100 de lucrări din creaţia pictorului Emil Ciocoiu care reflectă, potrivit criticului de artă Marius Tiţa: „într-un discurs magistral, măreţia Omului, perfecţiunea Naturii şi splendoarea Universului“.
Deşi trăieşte şi lucrează în Germania la Aachen, legătura pictorului cu România este una puternică, lucru subliniat şi de Marcel Philipp – primarul general al oraşului Aachen: „în suflet păstrează rădăcinile româneşti care îi poartă paşii înapoi spre ţară. Arta lui emană optimism şi totodată o profunzime strălucitoare. Ea aduce împreună oameni, religii, mentalităţi, transgresează graniţele. La fel ca Artistul însuşi“.
Emil Ciocoiu a absolvit în 1974 pictura la Academia de Artă „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, la clasa profesorului Gheorghe Şaru, iar în 1980 s-a stabilit în Germania. A avut numeroase expoziţii personale şi participări la expoziţii de grup şi evenimente artistice în: Germania, Italia, Franţa, Elveţia, Austria, Belgia, Monaco etc. În 1996 a revenit pe simezele din România cu o amplă expoziţie personală la Muzeul Naţional de Artă al României. În 2008, la ceas aniversar, realizează trei expoziţii personale în România, la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Craiova.            Anul 2013 i-a adus marea expoziţie retrospectivă de pictură de la Teatrul Naţional Bucuresti, când a fost expus pentru prima dată „Carolus Magnus“, pictură monumentală dedicată împăratului Carol cel Mare, precursor al ideii europene, la 800 de ani de la moartea sa.
Cel mai recent vernisaj al artistului Emil Ciocoiu a avut loc pe data de 2 aprilie 2016, la Caprese Michelangelo, Museo Michelangiolesco, Arezzo, Italia, prilej cu care a fost lansat şi albumul monografic în italiană şi engleză,  semnat de cunoscutul critic de artă Andrea Baffoni.13052452_460444964159143_1798805600_o
Lucrări semnate Emil Ciocoiu se găsesc în Colecţia Televiziunii din Köln, Colecţia Casei Regale a Olandei – Den Haag, Muzeul de Artă Sacră – Veneţia, Fundaţia Ludwig – Aachen, Muzeul Naţional de Artă al României – Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al Chinei, Beijing.
Potrivit criticii de specialitate româneşti şi străine pictura maestrului Emil Ciocoiu impresionează, luminează, îmbogăţeşte, „face nevăzutul văzut şi viitorul ni-l face prezent“.
EXPOZIŢIA ESTE DESCHISĂ ÎN PERIOADA 21 APRILIE – 21 IUNIE 2016 ŞI POATE FI VIZITATĂ, FĂRĂ PROGRAMARE PREALABILĂ, CONFORM PROGRAMULUI MUZEULUI NAŢIONAL COTROCENI. COSTUL BILETULUI ESTE 5 LEI. Mai multe detalii privind condiţiile de vizitare a MNC aici: www.muzeulcotroceni.ro/vizitare