Sol Lucet Omnibus de Oana Paula Vainer @Centrul Artelor Vizuale Multimedia

sol lucet

Oana Paula Vainer | Sol Lucet Omnibus | Centrul Artelor Vizuale Multimedia
19 Aprilie – 6 Mai 2016
Curatoare | Valentina Iancu
VERNISAJ | 19 aprilie | ora 19.00
FINISAJ | 6 mai  | ora 18.00
Expoziţia va fi deschisă în week-end-ul galeriilor de la ora 12.00 la 21.00.

Marţi, 19 aprilie, începând cu ora 19.00, la Centrul Artelor Vizuale Multimedia, Str. Biserica Enei nr.16, va avea loc vernisajul „Sol lucet omnibus”, expoziţie personală a artistei Oana Paula Vainer.
Expoziţia se va deschide cu un performance cu acelaşi titlu, în care artista imaginează un scenariu pornind de la vulturii heraldici, folosiţi ca simbol naţional în România şi în Germania.
Oana Paula Vainer îşi construieşte arta dintr-o perspectivă angajată, auto-reflexivă, operând permanent cu memoria afectivă. Lucrările ei pornesc din experienţe personale, poveşti simple alese empatic şi autoreferenţial, a căror subtilitate politică atinge probleme actuale: respectul pentru mediu, derapajele fundamentaliste sau diverse incongruenţe ale sistemului. Expoziţia alătură două proiecte, „A white spot II” şi „Sol Lucet Omnibus”, care conturează un fragment din identitatea multiculturală a artistei, în relaţie cu cetăţeniile română şi germană. „A white spot II” continuă explorarea poveştilor altor imigranţi din altă nepocă, un proiect serial care în acest episod porneşte de la o arhivă personală de fotografii, fiind un pretext de reflecţie asupra propriei condiţii. „Sol Lucet Omnibus” explorează simbolurile heraldice ale României şi Germaniei, doi vulturi personificaţi. „După forma aripilor observăm diferenţe care trimit mai mult sau mai puţin la cele două reprezentări ale păsărilor de pe paşaportul român şi cel german, în prezent amândouă în posesia mea – Oana Paula Vainer.” (Valentina Iancu )
http://www.oanavainer.de/

OANA PAULA VAINER a încheiat studiile de master în 2012 la Staatliche Akademie der Bildenden Künste, Stuttgart după ce studiase la Bucureşti şi Tallinn, Estonia. A fost printre altele susţinătoarea premiului DAAD, a Cité Internationale des Arts, acordat de Ministerul de Ştiintă, cercetare şi arta, Baden Württemberg, şi în prezent Atelierstipendium acordat în Stuttgart. Este fondatoarea Editurii de proiecte de arta TCL si cofondatoare a Projektraum Ameisenberg. Trăieşte în Stuttgart.

VALENTINA IANCU este curatoare şi activistă pentru drepturile omului. Lucrează la Muzeul Naţional de Artă al României, face parte din grupul informal care administrează Centrul Artelor Vizuale Multimedia şi este co-fondatoarea Asociaţiei Matka.
Trăieşte şi lucrează în Bucureşti.

Weekend-ul Galeriilor/ WEG#3, 23-24 aprilie
Treizeci şi patru de galerii din Bucuresti vă aşteaptă să le vizitaţi în a treia ediţie a Weekend-ului Galeriilor care va avea loc în zilele de sâmbătă, 23 şi duminică, 24 Aprilie 2016, între orele 12 -21. Acest eveniment organizat de Asociaţia Ephemair continuă iniţiativa proiectului Noaptea Albă a Galeriilor, promovând, de aceasta dată în diurnă, pentru publicul din Bucureşti, arta contemporană şi artiştii din România. Programul divers al evenimentelor cuprinse în cadrul Weekend-ului Galeriilor oferă publicului posibilitatea petrecerii unui întreg weekend în compania artelor contemporane şi a spaţiilor care le promovează.
Ediţia a 3-a a Weekend-ului Galeriilor Bucureşti este finanţată şi produsă de către Asociaţia Ephemair;