Donațiile pentru achiziția “Cumințeniei Pământului” vor fi deduse din impozitul pe profit

Cumintenia Pamantului, Constantin Brancusi

Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru stabilirea masurilor necesare in vederea asigurarii resurselor financiare pentru achizitionarea sculpturii “Cumintenia Pamantului”, prin care donatorii isi vor putea deduce aceste donatii din impozitul pe profit, iar campania de subscriptie publica va fi demarata la jumatatea lunii aprilie, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, potrivit Agerpres.

“S-au definit cateva elemente extrem de importante, pentru ca la jumatatea lunii aprilie sa poata incepe aceasta campanie (de subscriptie publica). In primul rand, prin aceasta donatie se pot deschide conturile de donatie, in gestiunea Ministerului Culturii. Apoi s-au facut o serie de derogari in Codul fiscal prin care contribuabilii pot sa-si deduca aceste donatii pe care le fac pe baza acestei ordonante din impozitul pe profit, e vorba atat de persoanele juridice, cat si de persoanele fizice, contribuabili care isi stabilesc venitul in sistem real”, a spus Dan Suciu.

Aceste derogari au scopul de a incuraja procesul de donatie si de a se ajunge la suma de 11 milioane de euro, pe care statul roman s-a angajat sa o plateasca mostenitorilor operei de arta, respectiv 5 milioane de euro de la buget, iar 6 milioane de euro din acest proces de subscriptie publica.

Potrivit lui Dan Suciu, s-a stabilit si mecanismul prin care, daca sumele donate nu vor acoperi suma de 6 milioane de euro, sa poata fi returnate persoanelor care le-au donat.

“Daca procesul de subscriptie, de donatie pentru a ajunge la suma respectiva nu va fi unul de succes, vom da banii inapoi, conform tuturor donatiilor primite. Mecanismul pe care il preconizam tine cont doar de achizitia acestui bun cultural extrem de important si mizam foarte mult pe mecanismul de solidaritate si de interes public si de datorie culturala pe care il avem cu totii fata de mostenirea lui Brancusi”, a mai spus Dan Suciu.

Acesta a adaugat ca in urmatoarele doua saptamani vor fi facute publice toate detaliile campaniei.