Muzeul de Arta Recenta – MARe

IMG-20160320-WA0001O preumblare prin zona selecta a Capitalei, prin Primaverii, te poate lasa cu gura cascata. Pe o cladire in constructie, plasata – repet –  intr-unul dintre cele mai scumpe cartiere ale Bucurestiului, se afla panza din imagine. Site-ul www.mare.ro este inca in lucru. E clar, ni se pregateste ceva. Ceva bun, sper.

O prima conversatie cu noul dar foarte deschisul PR al muzeului releva faptul ca totul se desfasoara sub Fundatia MARe, condusa de Erwin Kessler. Este o initiativa suta la suta privata si se vrea un muzeu destept si modern, cu o politica de curatoriat bine coordonata si dinamica, asa cum, sa recunoastem, Romania nu (prea) are. A trebuit sa pun si intrebari mundane referitoare la costuri. Este la o prima vedere un efort de milioane de euro numai in faza de constructie si inaugurare – care se doreste a fi cam peste un an. Totul este finantare privata, romana dar si straina, si – suntem asigurati – nume de politicieni-colectionari compromisi in diverse scandaluri de coruptie, nu vor fi asociate cu viitorul muzeu.

Vom gasi acolo lucrari de arta romaneasca din 1960 pana la granita contemporaneitatii, gazduite in prima cladire din tara construita anume pentru a fi muzeu. Ce putem spune? Spor!

(Text/Foto: Mihai Constantin)

IMG-20160320-WA0000