Descriptio Danubii
Fenomenul editorial post decembrist este modelat și el după restul resorturilor economiei de piață: vrea să facă profit. Mă întreb cât am contribuit și eu, alaturi de studenții cu care am împărțit o generație, la ridicarea editurilor, cumpărându-le în anii 90 tipăriturile pe hartie oribilă, cu rânduri înghesuite și cu litere de corp 10 cel mult. Mă surprind adesea cumpărând din nou, nostalgic, cărți pe care le-am citit deja, doar pentru că, în sfârșit, apar ediții cartonate și pe o hârtie de calitate. La un preț premium, să fim înțeleși.
Și mai vânez prin anticariate volume care au înglobate în ele atât de multă muncă, sistematizare și cercetare, încât e foarte puțin probabil să le vedem vreodată reeditate sau ceva similar scris în zilele noastre. Și ajung astfel la lucrarea de față: Descriptio Danubii, scoasă de Muzeul Hărților și sprijinită de Institutul Cultural Român. Am primit-o de la directorul muzeului, Ovidiu Dumitru, care este co-autor. Al doilea nume de autor este Adrian Năstase. Ca jurnalist a trebuit să înghit un nod sau două când i-am văzut numele pe foaia de titlu dar asta mi-a adus aminte că Muzeul Hărților însuși a fost deschis de – pe atunci – premierul Năstase și are ca nucleu donația sa substanțială. Adică omul e chiar pasionat de cartografie și de istoria pe care o ilustrează hărțile vechi iar aportul său la album este calificat, pertinent și consistent. Încă o dovadă că inteligența, educația și caracterul, structura morală, nu sunt neaparat înlănțuite sau direct proporționale.
Tratatul este un tom din categoria celor pe care editurile comerciale nu vor și nu pot să le publice iar autorii nu se înhamă la așa o muncă dacă nu sunt mânați de pasiune autentică și nu au – cel puțin întredeschis – un traseu de finanțare precum cel oferit de ICR. Cartea este foarte interesantă și valoroasă documentar. Ne arată, printre altele, că, deși Decebal o trecea pe pod de gheață iar Traian pe pod de piatră și lemn, românii nu au avut ceva de zis în domeniul cartografierii bucății noastre de Dunare până cu mai puțin de o sută de ani în urmă. E bine și așa.
Și anunț cu bucurie că este în fază avansată de lucru o carte similară dedicată bazinului Mării Negre.