Expoziţia de pictură „Calea spre Lumină” la Palatul Suţu

Afis Expo Calea spre LuminaExpoziţia de pictură „Calea spre Lumină” la Palatul Suţu

Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul în perioada 8 martie – 10 aprilie 2016 să viziteze expoziţia de pictură „Calea spre Lumină”, cu lucrări semnate Maria Vianu, deschisă la etajul Palatului Suţu.

Vernisajul expoziţiei va avea loc în ziua de marţi, 8 martie, ora 18:00, la Palatul Suţu. În cadrul vernisajului vor lua cuvântul Doamna Doina Mândru și Doamna Daria Ghiu.

„Maria Vianu are o relație consolidată cu formele și culorile. În casa părinților ei, Elena și Tudor Vianu, a deschis ochii asupra unei colecții de mari pictori români, din care nu lipseau Pătrașcu, Dărăscu, Țuculescu. Elena Vianu a fost un pictor rafinat și puternic, expozant la câteva Saloane oficiale, formându-se în atelierul lui Lucian Grigorescu. Artiști importanți ca H. Catargi și Th. Pallady au venit în casa Vianu. Din păcate, cariera Elenei  Vianu s-a încheiat la sfârșitul anilor o mie nouă sute patruzeci, în fața exigențelor detestabile ale realismului socialist.  Maria s-a înscris și ea la Belle-Arte dar a dat înapoi în fața aceleiași « arte angajate » preferând să studieze istoria. Preocuparea ei pentru universul formelor frumoase a rămas însă viu ; a consacrat o  carieră de arheolog fecundă și plină de succese studiului Artei provinciale romane, specialitate în care a devenit o autoritate internațională.
… În cu totul alte împrejurări decât la începuturi, reînoind un mai vechi contract cu un destin,  Maria Vianu a reluat uneltele plastice dând curs unei porniri vii cu un elan rămas întreg. De câțiva ani produce o operă folosind  creionul în culori si uleiul pe pânză.    Arta Mariei Vianu ar putea fi definită ca o  armonioasă visare, punând în scenă lumina și elementele, stihiile, natura, în aspectele lor nocturne sau aurorale. Este o pictură a simbolurilor arhetipale, referința la psihologia analitică a lui C.G. Jung fiind asumată și perceptibilă. Este arta unui creator care și-a asumat contradicțiile, topindu-le într-un Sine îndeplinit. Din marea liniște interioară peste care furtunile au trecut vine farmecul inefabil al acestei creații care împlinește o existență.” ~ Ion Vianu