Programul expozițional ARCUB 2016: Cinci curatori vor transforma spațiile expoziționale într-o platformă de dialog cu locuitorii orașului

În 2016, expozițiile de la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București vor fi curatoriate de istoricul de artă Erwin Kessler, curatorul Olivia Nițiș, artista Simona Vilău, Alex Radu, co-fondatorul Aiurart și curatorul Dan Popescu, directorul galeriei de H’art, din București. Cei cinci curatori promit un program expozițional complex, care atinge subiecte și forme de exprimare diverse, oferind publicului șansa de a vedea atât artiști mai puțini cunoscuți și de a avea acces la forme de artă contemporană, cât și artiști consacrați, cu lucrări din colecții private, pe care bucureștenii nu au ocazia să le vadă în muzee. De-a lungul anului 2016, la ARCUB vor fi organizate aproximativ 10 expoziții și evenimente mari. Printre ele, expoziția Tzara.Dada.Etc (februarie-aprilie), o celebrare a 100 de ani de dadaism, curatoriată de Erwin Kessler, Istorii Monu(Mentale) (martie-mai), curatoriată de Olivia Nițis, 30 (martie-mai), curatoriată de Dan Popescu și Fostul Viitor (iulie-septembrie), curatoriată de Simona Vilău. Expozițiile vor fi completate de conferințe, workshopuri și lansări de albume.
”Arcub Gabroveni are poziția, dotările tehnice și anvergura unui spațiu expozițional pe care și le-ar dori un muzeu. Are acces direct la un public viu, curios, tînăr, în permanentă mișcare, pe cea mai frecventată arteră a Capitalei. Un public în căutare de inovație și atracții culturale. Arcub are echipa potrivită pentru a administra, promova și ghida spațiul expozițional actual.
Spațiul expozițional Arcub Gabroveni este amplu, divers și versatil. El permite desfășurarea unor substanțiale expoziții temporare. La subsol, cele mai mari spații sînt dedicate unor expoziții tematice, colective, care vor reuni în jurul unor idei actuale un număr semnificativ de artiști. În spațiile de la parter vor fi organizate, în parteneriat cu galeriile bucureștene, expoziții personale focalizate pe artiștii cei mai activi ai momentului. La etaj, acolo unde spațiile au un profil de galerie muzeală clasică, propunem realizarea sau itinerarea unor expoziții muzeale, cu nume consacrate ale artei românești contemporane” declară Erwin Kessler, unul dintre curatorii ARCUB 2016.
“Ne dorim să le oferim bucureștenilor un program proaspăt, cu lucrări valoroase și artiști contemporani prestigioși, se explorăm forme noi de exprimare și să le propunem publicului, în spațiile generoase de la Hanul Gabroveni, care va deveni astfel acel nod cultural pe care ni-l dorim cu toții, în plin centrul orașului” spune Mihaela Păun, directorul ARCUB.
Într-un an decisiv pentru București, în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, proiect gestionat de ARCUB, temele expozițiilor vor fi, în mare măsură dedicate orașului și locuitorilor săi.
”În cadrul acestui board, îmi asum rolul de a expune artiști mai puțin cunoscuți sau chiar debutanți, precum și concepte mai puțin vizitate, mai puțin uzitate și, de ce nu, mai puțin populare, ceea ce contribuie la o relaționare diferită cu comunitatea. În acest fel, îmi propun un dialog de la egal la egal și o privire pe orizontală asupra unor particularități ale fenomenului artistic de aici și acum. Mă interesează viața din subteranele și periferia orașului București, atât la propriu, cât și la figurat – solitarii, excomunicații, retrașii, scepticii, protestatarii, gânditorii, cei ce acționează împotriva curentului etc. Oamenii care au mult și posedă puțin” spune artista Simona Vilău, curator ARCUB 2016.
”Ceea ce îmi propun în acest program curatorial este de a puncta câteva probematici ale artei contemporane relevante la nivelul practicilor artistice și teoretice curente. Mă interesează crearea unei platforme de gândire, de interogații și dialog cu arta contemporană care funcționează în parametrii critici și reflexivi, ca filtru al realităților umane. Ma interesează definirea unui cadru curatorial în care producția artistică reflectă interesele unei mize culturale respectând specificul perspectivelor locale și depășindu-le în același timp printr-o viziune inclusivă și macro-culturală. Proiectele vizează chestionarea mecanismelor istorice, politice, sociale și culturale de definire și conservare a memoriei și de institutionalizare a cunoasterii, alternativele și redefinirea modelelor culturale. Spatiile de la Gabroveni reprezinta o provocare la nivelul unei dinamici de flexibilizare a unei arhitexturi date care integreaza prin redefiniri repetate arhitectura de continut” declară Olivia Nițis, critic de artă și curator ARCUB 2016.

Urmăriți-ne pe:

Detalii pe www.arcub.ro.
Urmăriţi-ne pe Facebook și Twitter!
Descarcă aplicația ARCUB: Android și iOS!

ARCUB — Centrul Cultural al Municipiului București cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii. În 2015, ARCUB a demarat procesul de candidatură a orașului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, reușind să aducă Bucureștiul în finala pentru titlul acordat de Comisia Europeană.
ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival, al festivalului de muzică clasică, Bucharest Music Film Festival și al Zilelor Bucureștiului.
Parteneri media: RFI România, Radio România Cultural, Radio București FM, Radio România Internațional, mediaTRUST, Sapte Seri, orasulm.eu, 4arte.ro, inoras.ro, ziarulmetropolis.ro, teatral.ro, orasulvechi.ro.