Expoziţia „Pentru o istorie a simbolurilor: Tatuajul în România” itinerată la Braşov

afis Tatuaje Brasov
Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului, Muzeul Municipiului Bucureşti şi Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici” vă invită să vizitaţi expoziţia  „Pentru o istorie a simbolurilor: Tatuajul în România”, deschisă în perioada decembrie 2015 – aprilie 2016

Expoziţia este organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti împreună cu Institutul Naţional de Medicină Legală „Mina Minovici”, și aduce în premieră în fața publicului braşovean colecția didactică de tatuaje realizată de dr. Nicolae Minovici încă de la finalul secolului al XIX-lea.

Nicolae Minovici (1868-1941) este autorul primei sinteze a problematicii tatuajelor din spaţiul românesc, iar teza sa de  licenţă, „Tatuajurile în România”, publicată în anul 1898, rămâne o lucrare de referinţă pentru medicina românească.

O istorie a tatuajelor în societatea românească subliniază simboluri individuale care se întâlnesc de la delincvenţi până la înalta societate.

Din perspectiva istoriei cotidianului urban actual, a impactului modernizării accentuate şi rapide, în care oamenii sunt asaltaţi de probleme, multe dintre simbolurile tatuate reprezintă fie o formă de protest faţă de o lume greu de suportat, fie o modalitate de afişare sau afiliere la un grup.

Expoziţia „Pentru o istorie a simbolurilor: Tatuajul în România” poate fi vizitată în perioada decembrie 2015 – aprilie 2016 la Muzeul Civilizaţiei Urbane a Braşovului din Piaţa Sfatului nr. 15.