„EGAL. Artă şi feminism în România modernă”@ MNAR

afis. EGAL. Artă şi feminism în România modernă„EGAL. Artă şi feminism în România modernă”@ MNAR

La Muzeul Naţional de Artă al României va putea fi descoperită, în perioada 17 decembrie 2015 – 17 aprilie 2016, expoziţia „EGAL. Artă şi feminism în România modernă”.

Valentina Iancu, istoric de artă şi specialist în cadrul Departamentului de Artă Românească Modernă, este curatorul expoziţiei coordonată de Monica Enache, şef birou,  Departamentul de Artă Românească Modernă din cadrul Muzeului Naţional de Artă al României.

„EGAL. Artă şi feminism în România modernă”propune o lectură nouă şi complexă a artei feminine.
Creaţiei primelor artiste din România i se alătură activitatea militantă pentru emancipare pe care acestea au desfăşurat-o ca parte complementară a unui întreg insuficient explorat până astăzi.
Expoziţia reuneşte opere semnate de 21 de artiste, printre care se numără Cecilia Cuţescu-Storck, Nina Arbore, Nadia Bulighin, Maria Ciurdea Steurer, Irina Codreanu, Miliţa Petraşcu, Merica Râmniceanu, Magdalena Rădulescu etc.

Invitând la abandonarea oricăror prejudecăţi, demersul expoziţional este o incursiune spectaculoasă şi revelatoare în universul necunoscut al unor creatoare al căror parcurs artistic este strâns legat de mişcarea feministă.

Alături de lucrări din patrimoniul MNAR, expoziţia include un număr de piese importante şi necunoscute publicului, realizate de Olga Greceanu şi Theodora Cernat Popp, împrumutate de la familiile artistelor. Selecţia este completată cu picturi şi sculpturi provenind din alte colecţii muzeale, cum ar fi: Biblioteca Academiei Române, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul „Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu-Storck”, Muzeul de Artă Constanţa şi Muzeul de Artă Vizuală Galaţi.

Expoziţia „EGAL. Artă şi feminism în România modernă”este însoţită de un catalog şi de o serie de evenimente conexe : programe educative şi ateliere pentru familii, vizite ghidate şi conferinţe.
Participarea la aceste evenimente se va face pe baza unei rezervări prealabile la adresa de e-mail programari@art.museum.ro sau la telefon 021.314.81.19, conform unui program care va fi disponibil pe site-ul muzeului.

EGAL. Artă şi feminism în România Modernă | MNAR (parterul Galeriei Naţionale) | 17 decembrie 2015 – 17 aprilie 2016
Vernisaj: miercuri, 16 decembrie 2015, orele 18.00
Program de vizitare: miercuri — duminică, 10.00 — 18.00
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună
Tarif: 10 lei