Expoziţia “Vindecări miraculoase – Nicu Enea” la Palatul Suţu

Expoziţia “Vindecări miraculoase – Nicu Enea” la Palatul Suţu !

Afis Expo Nicu Enea
Muzeul Municipiului Bucureşti prezintă o nouă expoziţie în seria “Vindecărilor Miraculoase”.
De data aceasta este adus în faţa publicului pictorul Nicu Enea.

Expoziţia Vindecări Miraculoase – Nicu Enea (1897-1960) va fi vernisată vineri, 4 decembrie 2015, ora 12:00, la Palatul Suţu şi va putea fi vizitată până pe 31 ianuarie 2016.

“Nicu Enea începe activitatea expoziţională în 1925 cu o „personală” la Bacău, prin intermediul societăţii Ateneul Cultural. Pictor prolific, înzestrat cu o mare putere de muncă, va deschide apoi, timp de peste două decenii, numeroase expoziţii personale cu precădere în Bucureşti, unde în egală măsură va expune cu regularitate la Saloanele Oficiale sau la manifestările Tinerimii Artistice. Universul artei sale, aflat sub semnul virtuozităţii mijloacelor de expresie şi ale echilibrului imagistic, a fost rezumat astfel: „discret sentimentale, lucrările lui Enea încheagă o lume particulară, recognoscibilă, o lume a adevărului pe care îl hrăneşte binele, o lume etică aşadar, subsumabilă unui ideal de frumuseţe. Iar acest ideal poartă în sine un canon al măsurii, al ponderii care-i dozează construcţia, lumina, culoarea, al bucuriei de a picta, din care se hrănesc toate acestea…”

Preocupat în mare parte de definirea picturii cu subiect naţional, un anume segment al artei sale s-a întemeiat pe ordonarea ritmică a volumelor, pe structurarea solidă a motivului, pe o cromatică reţinută, mărturisind o înclinare către monumental şi pictura murală.

Începând din 1948 este marginalizat de noul regim. Se încadrează muncitor-vopsitor la fabrica „Proletarul” din Bacău. Cu unele rezerve, în 1954, lucrarea „Nuntă ţărănească” îi este admisă totuşi pe simezele Anualei de Stat. În 1960 statul român dăruieşte două tablouri ale sale, „Dans naţional” şi „Natură statică”, Preşedintelui indonezian Sukarno – dovadă că arta sa începuse să-şi reintre în drepturi. Nu mai prinde însă momentul deplin al reabilitării sale, căci la 16 septembrie a aceluiaşi an, Enea se stinge din viaţă.

Expoziţia care l-a readus definitiv în atenţia iubitorilor de artă a fost retrospectiva din 1965, itinerată în marile oraşe din ţară, inclusiv în Bucureşti. La Bacău, în semn de preţuire pentru acest fiu al oraşului, la 27 decembrie 1970 s-a deschis Casa memorială Nicu Enea, în colecţia căreia astăzi pot fi admirate câteva sute de lucrări de pictură şi grafică din opera artistului.” Marian Constantin