Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia vă invită duminică, 6 decembrie, începând cu ora 16:00 la trei evenimente deosebite

Centrul Cultural Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia
vă invită duminică, 6 decembrie, începând cu ora 16:00
la trei evenimente deosebite:

unnamed
Expoziția “Icoane pe sticlă” semnată Carmen Paiu
Vernisajul va avea loc duminică, 6 decembrie, ora 16:00
Curator Mădălina Mirea
Expoziția poate fi vizitată până în 15 ianuarie 2016 la galeria Foișor

Sensul artei bisericești și îndeosebi al icoanei constă tocmai în ceea ce transmite sau, mai bine zis, în faptul că dă o mărturie vizuală despre aceste două realități: realitatea lui Dumnezeu și cea a lumii, a harului și a firii. Icoana este realistă în două sensuri. Ca și în Sfânta Scriptură, ea transmite un fapt istoric, un eveniment din istoria sfântă sau un personaj istoric înfățișat în forma sa fizică adevărată și iarăși, ca și Sfânta Scriptură, descoperă revelația de dincolo de timp conținută într-o realitate istorică dată.
Astfel, prin icoană, ca și prin Sfânta Scriptură, nu doar aflăm ceva despre Dumnezeu, ci Îl aflăm pe Dumnezeu.
Leonid Uspensky
unnamzed
Piesa de teatru “Stihuri și cântări”
Spectacolul va avea loc la Sala Scoarțelor începând cu ora 16:00

În cadrul spectacolului “Stihuri și cântări” vor fi prezentate texte religioase ale marilor autori creștini: Sfântul Ioan Iacob Hozevitul, Vasile Voiculescu, Ion Pillat, Radu Gyr, Nichifor Crainic, Zorica Laţcu, Ioan Alexandru, Ana Blandiana, Ion Nicolescu, Costache Ioanid. Muzica psaltică și instrumentală va crea un tandem perfect cu textele autorilor mai sus amintiți.
Interpretează actorii: Magda CATONE, Ana CALCIU, Tomi CRISTIN
Psalți: Pr.diacon Vlad ROŞU, Andrei STRATULAT, Andrei PASCU, Florin MÂNZU, Andrei BOGDAN
Vioară: Leon Mladin, Pian: Nil Mladin
Spectacolul “Stihuri și cântări” aduce la cunoștința publicului poezia creștină și muzica psaltică tuturor categoriilor de persoane din/ sau din afara bisericii, elevilor precum și oamenilor de cultură.
Sperăm ca acest spectacol să fie un exemplu de urmat, dar și întărire duhovnicească în aceste vremuri atât de încercate și pline de neliniște!

Manager de proiect Malvina Roșu
unnamxed
Expoziția „Așezămintele Brâncovenești: 1835 – 2015”
Vernisajul va avea loc duminică, 6 decembrie, ora 17:00
Expoziția va fi deschisă publicului între 6 decembrie 2015 – 2 februarie 2016,
în holul de la etajul Palatului Mogoșoaia.

La eveniment vor prezenta
istoricul de artă Oana Marinache și urbanistul Andrei Popescu.

Expoziția este alcătuită dintr-o serie de fotografii istorice inedite și din reconstituirile virtuale ale corpurilor Spitalului Brâncovenesc și Azilului „Domnița Bălașa”. În 2015 sărbătorim 180 de ani de la testamentul ctitoricesc al bănesei Safta Brâncoveanu și 130 de ani de la ridicarea celei de-a patra Biserici
„Domnița Bălașa”, dar comemorăm și 30 de ani de la
demolarea complexului din centrul orașului.
Așezămintele Brâncovenești au fost, mai bine de 150 de ani, un model instituțional filantropic, religios și spitalicesc de seamă, capabile să se administreze și dezvolte pe baza averii și arenzilor moșiilor brâncovenești cu care au fost înzestrate. Extinderea complexului, cu noi clădiri și dotarea cu aparatură modernă, cu personal de cea mai înaltă pricepere, s-a făcut prin grija și devotamentul epitropilor, descendenți ai ctitorilor, dar și prin râvna unor arhitecți,
ingineri și constructori români și străini.
În perioada 15 septembrie – 15 noiembrie Asociația Istoria Artei a desfășurat proiectul cultural „Așezămintele Brâncovenești: 1835-2015” cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național în sesiunea III/2015 Patrimoniu cultural material. Proiectul și-a propus să recupereze memoria acestui edificiu dispărut și să cinstească activitatea oamenilor care au contribuit la apariția și dezvoltarea lui.