SHIR HASHIRIM CÂNTAREA CÂNTĂRILOR Concert cameral 22 noiembrie 2015, ora 19, Templul Coral din București
Muzeul Național al Țăranului Român, în parteneriat cu Ambasada Statului Israel și Federația Comunităților Evreiești, vă invită duminică, 22 noiembrie 2015, ora 19, la concertul cameral CÂNTAREA CÂNTĂRILOR. Evenimentul va avea loc la Templul Coral din București (Str. Sfânta Vineri, Nr. 9-11). Intrarea va fi liberă.
soliști: Raquela SHEERAN, soprană, Israel
Yosef ARIDAN, tenor, Israel
dirijor: Tiberiu SOARE
ansamblu:
Ionuț Bogdan ȘTEFĂNESCU – flaut / flute, membru al Filarmonicii „George Enescu” București
Emil VIȘENESCU – clarinet / clarinet, membru al Filarmonicii „George Enescu” București
Laurențiu DARIE – fagot / bassoon, membru al Filarmonicii „George Enescu” București
Ion Ivan RONCEA – harpă / harp, membru al Filarmonicii „George Enescu” București
Sorin ROTARU – percuție / percussion, profesor la Universitatea Națională de Muzică din București
Denisa VLĂDOIANU-ROTARU – percuție / percussion, Opera Națională București
Alexandru STROE – percuție / percussion, Opera Națională București
compozitor: Laurențiu GANEA
Participanții sunt muzicieni de marcă din Israel și România, iar scopul este cel de a promova valorile vechilor tradiții prin prezentarea în Templul Coral, în seara zilei de duminică, 22 noiembrie 2015, a unor texte sacre din Biblie și anume Cântarea Cântărilor, în original Shir HaShirim, vechi de aproape 3000 de ani, scrise de Regele Solomon.
Durata concertului este de aproximativ 40 minute, iar formula ansamblului este de soprană, tenor și un ansamblu de șapte instrumente soliste sub bagheta unui dirijor.
Abordarea muzicală este cea tradițională, liniile melodice sunt puternic influențate de cântarea veche sinagogală și melosul zonal, iar formula ansamblului a fost inspirată de instrumentele menționate în Biblie. Pentru un rezultat cât mai bun s-au cercetat atât documente legate de vechile izvoare melodice și sursele acestor texte, scrieri ale unor comentatori ai Bibliei din perioada medievală, cât și mai multe cercetări recente, la acestea adăugându-se o serioasă analiză întreprinsă de compozitor.
Cu prilejul unor călătorii de studiu, dar și în timpul unui curs postmasteral cu tema Conservarea patrimoniului universal, realizat timp de 5 luni în Israel au fost prezentate și discutate respectivele lucrări atât în mediu academic, cât și în grupuri sau societăți tradiționale, toate aceste întrevederi contribuind la convingerea că lucrarea este într-adevăr îndreptată în respectarea tradiției.
Nu lipsit de importanță este faptul că evenimentul din ziua de 22 noiembrie va reprezenta o premieră, fiind prima dată când un compozitor abordează acest text în integralitatea sa, text prezentat în varianta originală, în limba ebraică. O parte dintre piesele din program au fost prezentate în decembrie 2010 la Londra și s-au bucurat de succes, în public fiind atât specialiști ai vechilor culturi orientale, profesori ai unor universități de renume, cât și persoane interesate de vechile tradiții. Firească este și dorința noastră de a putea prezenta aceste texte într-un cadru potrivit și anume în Templul Coral, de curând reinaugurat, armonios îmbinată ar fi prezentă cuvântului Bibliei într-un locaș sfânt cu interesul către cultura universală, dorința noastră nefiind aceea de a selecționa in vreun fel publicul spectator.