Licitatie GOLDART-Ghildush – Miercuri, 11 Noiembrie , ora 19:00

g1Miercuri, 11 Noiembrie , ora 19:00
Galeria GOLDART-Ghildush

Tradițional și modern în pictura românească

Licitațiile Casei Goldart vă invită periodic în călătorii  prin universul artei românești  și prin rafinate manufacturi europene sau extrem orientale.
Tradițional și modern în pictura românească, licitația din 11 noiembrie, ora 19:00, surprinde exact acea stare în care demersul artistic al creatorilor români de frumos construiește deschiderea către modern  pe valorile clasice ale picturii. Reprezentanți mai vechi sau mai noi ai artei românești cuprind în creația lor tendința de a înnoi a fiecărei epoci, neabdicând de la criteriile estetice generale.g2
Remarcăm prezența câtorva tineri artiști contemporani ce cu prospețimea interpretărilor lor artistice confirmă înclinarea către expresiv și dinamic dar și către frumos.
Putem admira lucrările unor: Răzvan Stanciu, Sorin Dumitrescu Mihăești, Gheorghe Coman, Eugen Vasile Iovan, Dragoș Alexandru, promovați acum de Goldart prin programul Contempl’ Art. Remarcăm și câteva lucrări ale artiștilor contemporani consacrați, cum ar fi Ioana Atomei, Ion Minoiu, Paul Gherasim, Marilena Murariu sau Dan Hatmanu.
Capitolul destinat graficii, de la clasicul Adam Bălțatu la modernul și ludicul Aurel Cojan, pană la stilizările lui Ion Sălișteanu sau Gheorghe Apostu, oferă  grația și sensibilitatea sa colecționarului pasionat de linie și jocul ei pe hârtie.
Câteva lucrări de pictură se detașează prin vituozitate, dar și prin reprezentativitatea temei pentru căutările autorului.
Amintim lucrarea ”La seceriș” de Arthur Garguromin Verona, cu o atmosferă luminoasă și tușe libere surprinde una dintre temele preferate ale artistului, mereu în căutarea peisajului însuflețit de prezențele țăranilor.
Deosebit de cunoscută este preocuparea lui Rudolf Schweitzer Cumpăna pentru portret , tendință răspândită în epocă. În aceasă licitație un ”Model ” cu o basma albă aduce expresivitatea unui chip și tihna unui moment de creație într-o fericită întâlnire.
O ”Natură statică cu fructe și carte galbenă”de Ion Pacea, cu o construcție compozițională stabilă și o cromatică voluptoasă dau dimensiunea creației acestui mare pictor român modern.
La fel de solid construit compozițional, dar cu sensibilități cromatice și tușe spontane, ne încantă un peisaj la ”Colții Coziei ”de Micaela Eleutheriade.
Fermecător prin tratarea aproape gestuală, prin expresivitatea repetării tușelor ce construiesc forme și volume, ”Portretul unui prieten” de Dimitrie Berea încheie acestă călătorie prin arta românească, o selecție ce poate întregi  cu operele reprezentative orice colecție de artă românească.
Expoziția acestei licitații poate fi vizitată sâmbătă, 7 noiembrie, orele 11:00-15:00, precum și de luni, 09 noiembrie – miercuri, 11 noiembrie, orele 09 :00-19 :00. la sediul galeriei noastre din Intr. I.L.Caragiale, nr 1.g3