ART ENCOUNTERS – 3-31 octombrie 2015 | Timișoara | Arad
ART ENCOUNTERS
Aparență și esență
3-31 octombrie 2015 | Timișoara | Arad
Curatori: Rainald Schumacher și Nathalie Hoyos
Art Encounters anunță programul expozițiilor
Timișoara, 3 octombrie 2015 – Art Encounters , prima bienală de artă contemporană ce are loc la Timișoara și Arad între 3 și 31 octombrie, anunță programul celor 34 de expoziții din cadrul evenimentului.
Șiruri secvențiale, Muzeul de Artă– expoziție construită pornind de la un desen al lui Brâncuși (care nu a mai fost arătat public niciodată în original) și care alătură artiști români și străini în a căror operă apare principiul repetiției ca modalitatea de a sugera timpul sau infinitatea.
Aparență și esență, Halele Timco , expoziția principală de grup, cuprinzând lucrări a peste 40 de artiști, este o trecere în revistă a diverselor generații de artiști. Artiști din generația tânără vor sta alături de nume de referință, deja, cum ar Ion Grigorescu, Geta Brătescu, Florin Mitroi.
Instalația lui Adrian Ghenie, Darwin’s Room, este o reconstrucție fizică a unui tablou a lui Rembrandt, ce oferă o experiență care trebuie trăită. Dan Perjovschi va umple fațada de sticlă cu desenele sale, iar alți artiști tineri expun lucrări special concepute pentru eveniment.
Ana Lupaș își prezintă în spaţiul Geam MAT de la Muzeul de Artă a treia ipostază, cea finală, a lucrării realizate prima dată în 1970, Instalația umedă. Instalația de sunet a Ioanei Nemeș, artistă din generația recentă, reproduce în Sinagoga din Cetate un autointerviu despre artă, viață, moarte, devenind o invitație la reflecţie, iar Anca Munteanu-Rimnic inseră în spaţiul Bibliotecii Academiei instalația Lament.
Câteva momente-reper din istoria artei contemporane timișorene sunt prezentate în expoziții special concepute în acest scop. Primul este expoziția Sigma: Cartografia învățării 1969-1983, realizată împreună cu Ordinul Arhitecților din România, Filiala Timiș, ce documentează experimentele pedagogice din anii `70 si `80 de la Liceul de Artă și de la Facultatea de Arhitectură. Inclusă în program este și recrearea proiecției Multivision I a grupului Sigma, care in 1978 a fost prima instalație multimedia din România. Expoziția Ilenei Pintilie, Dincolo de Cortina de fier. Festivalul Zona Europa de Est este o readucere în atenţia contemporaneităţii a festivalurilor anilor `90 de la Timișoara, ce constituie puncte de referință pentru o întreagă generație de artiști.
Fotografia este în centrul atenție în expoziția Momente cotidiene de la Galeria Calpe, în care trei artiști români și unul finlandez captează momente de viaţă obişnuită din România ultimilor 40 de ani.
Cercetare de bază, expoziția de la Galeria Pygmalion, pune față în față creațiile a doi artiști care nu se feresc, nicicare, de întrebările existențiale: Ion Grigorescu și Mihai Olos.
Grupul timișorean Avantpost va utiliza spațiul Memorialului Revoluției pentru o inserție artistică în acest mediu simbolic pentru orașul nostru, în expoziția numită Conexiunea cu prezentul.
Galeria Helios va găzdui expoziția intitulată Fiii și fiicele lui Brâncuși. O intrigă de familie (Actul II), și o serie de ateliere concepute de către Salonul de proiecte, activități care vor explora modul în care funcţionează cultul lui Brâncuși în România.
Ioana Mandeal a realizat curatorial expoziția Pe terenuri plutitoare. Moduri de a practica imponderabilitatea de la City Business Centre, în care sunt prezentați tineri artiști cu o puternică vibraţie de sensibilitate.
Expoziția André Cadere, documente conceptuale 1972-1978, de la Fundația Triade, este un proiect monografic de recuperare a unui artist român important, recunoscut în străinătate drept un exponent original al artei conceptuale (1967-1978), dar foarte puțin știut sau înțeles în România.
Dan Perjovschi va fi prezent şi la Balamuc cu o expoziție de Fanzine realizate de el în ultimii 20 de ani.
Programul de expoziții este completat și de expoziții personale la Galeria Calina, unde Liviana Dan prezintă Souvenirs from Earth, iar doi artiști timișoreni , Iosif Kiràly și Doru Tulcan, expun în cadrul expoziției Înregistrarea urmelor (1970-1990) de la Galeria Jecza.
Un proiect de interes este cel de la Cazarma U, în care au sunt prezente câteva dintre cele mai importante galerii de artă contemporană din țară, cu proiecte specifice. Dincolo de artă, e o ocazie unică de a explora o clădire închisă de atât de mult timp publicului.
La Arad, expoziția principală are loc la fabrica TEBA, unde curatorii evenimentului au invitat artiști din Estul Europei. Festivalul R.E.M.X are loc la Muzeul de Artă și la Atrium Mall în Arad. Aradul are și o prezență artistică la Timișoara, în Casa cu Lei din Piața Unirii, aici regăsindu-se o expoziție care completează expozițiile R.E.M.X de la Arad.
Art Encounters organizează Ziua Profesorului și oferă un pachet educațional inedit
Timișoara, 5 octombrie 2015 – Art Encounters, bienala de artă românească contemporană ce are loc la Timișoara și Arad între 3 și 31 octombrie, va oferi un un program inedit de activități educaționale atât pentru copii cât și pentru adulți. Intitulat Aparență și Esență, evenimentul este curatoriat de Rainald Schumacher și Nathalie Hoyos, Berlin.
Scopul demersului educațional din cadrul Art Encoutners este de a facilita accesul cât mai divers ca vârstă și profil social la arta contemporană și de a încuraja un dialog între privitori și lucrările de artă bazat pe nevoile de învățare și de dezvoltare personală, de delectare și de expresie culturală ale acestora.
Activitățile pentru copii vor fi disponibile în 4 locații din cele 17 care fac parte din Art Encounters: Muzeul de Artă, Memorialul Revoluției, Halele Timco și Galeria Calpe. Activătățiile se vor adresa la patru grupe de vârstă: grădiniță, scoala primară, gimnaziu și liceu. Fiecare grup va avea la dispoziție un pachet de educațional diferit special. De exemplu, copii de vârste mai mici se vor amuza folosing un pașaport de amator de artă cu un conținut foarte atractiv, înmânat gratuit vizitatorilor.
De asemenea, tot în cadrul evenimentului, se va organiza o zi specială dedicată profesorilor (6 octombrie) în care aceștia sunt invitați la o sesiune pregătită special pentru ei în care le va fi prezentat evenimentul, li se vor oferi un tur al expozițiilor și unde vor avea ocazia să pregătească vizitele cu elevii. Cadrele didactice vor avea la dispoziție fișe de pregătire a vizitelor cu elevii. Acestea sunt vizite ghidate interactive pentru grupuri școlare vor ave loc în fiecare zi de marți până duminică.
Origanizatorii își doresc diferite clase de copii şi tineri din Timişoara şi din regiune să ia parte la acest program. Din acest motiv, participarea este gratuită pentru grupurile școlare, materialele didactice special concepute sunt oferite gratuit, iar cadrele didactice vor primi un atestat de participare.
Activitățile dedicate adulților de inițiere în arta contemporană vor include vizite ghidate în fiecare miercuri, ora 17.00, cu plecare din fața Muzeului de Artă, Palatul Baroc.
Mesajul pe care organizatorii Art Encounters doresc să-l transmită prin acest eveniment este că „Arta contemporană este pentru toți, oricine se poate bucura de ea!”
Ovidiu Șandor, Președintele Fundației Art Encounters, a declarat: “Evenimentul este inedit pentru România, atât prin componența expozițională cât și prin cea educațională, prin care se va facilita înțelegerea artei contemporane de către publicul larg.”
Programului educațional a fost conceput în colaborare cu Institutul Francez Timișoara și cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Timiș.
Sponsor program educațional: HELLA România.