Proiecția filmului Timbuktu @ Studioul Horia Bernea al MNȚR

Fundația ICAR și Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) au plăcerea de a vă invita marți, 6 octombrie 2015, ora 18:30, la Studioul Horia Bernea al MNȚR, la proiecția filmului Timbuktu (coproducție Franța-Mauritania, 2014), în regia lui Abderrahmane Sissako, cel mai în vogă regizor african.
Timbuktu
Nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film străin și câștigătorul a 7 premii César și a 2 premii în cadrul festivalului de la Cannes 2014, Timbuktu ne trimite în lumea unei comunități din Mali, Africa de Vest, unde muzica, râsul, țigările, fotbalul au ajuns să fie interzise, iar regimul de teroare impus de invadatorii fundamentaliști islamici domină.
Termenul „Timbuktu” desemnează un loc imaginar, îndepărtat și exotic, dar și un oraș din Mali, stat situat în Africa de Vest. În apropierea localității, o familie obișnuită își duce traiul liniștit printre dunele aurii. Până într-o zi, când fundamentaliștii ce controlau orașul le invadează viața. Luptătorii „războiului sfânt” încep să impună cu forța legea Shariei, cerându-le femeilor să poarte burka și mănuși și impunând tuturor locuitorilor respectarea unei religii ale cărei legi, uneori, până și ei le încalcă. Chiar dacă zugrăvește cruzimile acestor invadatori, Sissako păstrează justa măsură în construirea personajelor sale. Jihadiștii creați de el au și ei laturi umane și slăbiciuni.
Timbuktu ne duce dincolo de relatările din mass-media și ne pune față în față cu o realitate care, pentru că e departe de noi, nu ne-a afectat direct până acum, dar ale cărei consecințe pun azi la încercare bătrânul continent. Atât de bine îi reușește lui Sissako, încât unii critici consideră această peliculă aproape un documentar.
Timbuktu, film distribuit în România de Asociația Culturală Macondo, este alegerea noastră pentru cea de-a doua proiecție de film dintre cele șase programate în proiectul SALUT – Suntem Acasă în Locul Unde Trăim, derulat de Fundația ICAR și MNȚR, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Intrarea este liberă.

Vă așteptăm!
Marți, 6 octombrie 2015, ora 18:30, Studioul Horia Bernea,
la Muzeul Național al Țăranului Român – Șos. Kiseleff nr.3, București