EXPOZIȚIE DE ARTĂ CONTEMPORANĂ „MARATON RAKU” 5 – 15 octombrie 2015 la UNA Galeria

EXPOZIȚIE DE ARTĂ CONTEMPORANĂ „MARATON RAKU”
5 – 15 octombrie 2015 la UNA Galeria

Cristina Florentina Budar
Renumiți ceramiști cu experiență în tehnica Raku, artiști plastici consacrați și tineri, studenți, elevi, artiști multimedia sunt prezenți cu 45 de lucrări ceramice realizate prin tehnica raku, instalaţie, film şi artă fotografică realizate în Tabăra de ceramică Maraton Raku, ce a avut loc în aceasta vara, intre 7 și 14 august, la Gura Vitioarei.

În 1994, la Constanța, Ion Cojocariu a început inițierea tehnicii raku în ceramica românească. Studenții, prietenii, cei care l-au urmat, o parte din cei care l-au iubit și l-au admirat vor fi prezenți aici, la Expozitia de Arta Contemporana Maraton Raku. Știm că acest eveniment i-ar fi adus o mare bucurie acestui maestru și prieten.

ciprian ariciu ritual raku marta jakobovits si gheorghe fărcașiu gheorghe fărcașiu, ciprian ariciu, marta jakobovits, ela  tudoran
Marta Jakobovits (ceramist), Gheorghe Fărcașiu (ceramist),
George Dumitru (sculptor), Vlad Ciobanu (sculptor), Ciprian Ariciu (ceramist), Maria Cornelia Militaru (ceramist), Oana Rill (ceramist), Alexandru Buzea (ceramist), Nicoleta Buzea (ceramist),Cristina Budar (ceramist), Iuliana Turcu (ceramist), Liliana Marin (ceramist), Cristina Ciobanu (ceramist), Cristian Dobrescu (ceramist), Oana Maria Stoica (ceramist), Irina Spînu (pictor), Iulia Costache (grafician), Alexandra Filotti (istoria artei), Raluca Preda (grafician), Petre Chichiriță (sculptor), Ela Tudoran (sculptor), Dragoș Manea (sculptor), Ina Svetoslavova Bachvarova – Vencharska (grafic designer), Vladimir Vencharsky (grafic designer), Marius Stanciu (student), Victor Costache (student), Floriana Rodica Soare (elev), Maria Teodora Petre (elev), Martina Vencharska (elev), Veronika Vencharska (elev), Stefan Buzea (artist multimedia), Alexandru Dumitru (artist multimedia), Paul Melinte (operator imagine).

Vernisajul expoziţiei va avea loc la UNA Galeria, luni, 5 octombrie 2015, orele 18.00.

Raku este o tehnică a hazardului, o tehnică în care compoziția materialului ceramic, temperatura, glazurile, compoziția aerului, presiunea atmosferică din momentul arderilor, starea și respiratia artistului, indicele de umiditate, toate pot influența rezultatul final. Este asadar o tehnica cu multe surprize și cu rezultate incredibile.

”Ceramica  și activitățile legate de ea au calitatea surprinzătoare de a te transpune într-o dimensiune spirituală magică, resimțită ca  o posibilitate de  apropiere de secretul și sacrul existenței.
Mă atrage limbajul formelor și a materialelor. Chimia și alchimia materialor. Mă atrage  relația ciudată între materiale, între material și formă, mă atrage ceea ce nu știu,….. pasul următor.
Urmăresc cu înteres preocupările generațiilor noi. Admir sentimentul lor de mai mare libertate  și mă fascinează schimburile de idei.

A lucra în tehnica Raku este totdeauna o provocare deosebită pentru mine.  În funcție de rezultatul dorit încerc să aleg fazele de lucru, glazurile, materialele folosite  cu mare strictețe  și tot mai rămîne loc pentru  mirare și surpriză.” (Marta Jakobovits, ceramist)
raku 4 Iuliana Turcu 2
Expozitia ne prezintă ceramica într-o ipostază și relație tridimensională obiect-fotografie-video, care se desfășoară în trei dimensiuni temporale simultane: trecutul obiectului, redat în proiecția video, obiectul prezent ca rezultat al întregului proces de lucru și texturile, în mare parte neprevazute, care fotografiate în detaliu și supradimensionate relevă o dimensiune cu totul nouă a formei detașându-se de aceasta prin forța și noutatea imaginii.
“Experienta hazardului poate fi creatoare si deopotriva revelatoare …. în această tehnică de ardere, schimbarea moleculară cauzată de mistica focului și a șocurilor termice ce urmează, devine un spectacol în sine, artistul trecând de la creator la simplu observator. Argila odată ajunsă din forma ei aleatorie la o formă definită de mâinile artistului, intră în etapa în care natura  își rezervă dreptul de a interveni. Aceasta are un parcurs purificator prin cele trei elemnte primordiale: foc, aer, apa …. În final lucrarea poartă amprenta colaborării deschise a omului cu forțele naturii.“ (Alexandru Buzea, ceramist)
Cele 45 de lucrări ceramice care vor fi expuse la UNA Galeria sunt rezultatul Taberei de creație Maraton Raku ce a avut loc în aceasta vara, intre 7 și 14 august, la Gura Vitioarei.
Maria Militaru, curatorul proiectului vorbeste despre pasiunea despre tehnica raku  de prelucrare a ceramicii care a condus-o sa organizeze aceasta tabara chiar in casa ei: “Întâlnirea  mea cu ceramica Raku a avut loc în primul an de facultate, studentă fiind la Universitatea de Artă din București , secția de ceramică, catedra  mentorului meu, profesorul Ionel Cojocariu. Emoția și pasiunea lui pentru fiecare lucrare a studenților săi a lăsat o aminire și o amprentă de neuitat asupra mea. Am ales sa fac aceasta tabără de ceramica Raku pentru fericirea  și implinirea din ochii artiștilor atunci cand modelează materialul și asteaptă neașteptatul  să iasă din cuptor. Sustinută de familie, artiști și anul acesta de Asociația UMA ED ROMÂNIA  am ales sa organizez tabăra chiar în casa mea, loc unde mâncarea este caldă și asteaptă artiștii să termine retușurile,  din satul curios care vuieste de venirea multor artiști. “
Șocurile termice, formele, culorile și texturile, dansul focului și al fumului, vor fi proiectate pe toată durata expoziției, pe pereții spațiului de expunere. Această metaforă a cuptorului, a spațiului intim, greu accesibil, riscant și totuși deschis, va ilustra trecutul obiectului, a procesului prin care acesta și-a dobândit rezistenta, continuitatea în timp ca formă. În acest spatiu vor fi expuse obiectele raku, rezultatele experimentului.
”E o plăcere să vezi materia transformându-se … un prilej de a reflecta asupra propriei existențe, un parcurs al ideii spre formă. Nu suntem aici doar pentru a crea, ci și pentru a învăța să lăsăm creația în mâna unor forțe încă nedeslușite de capacitatea noastră de întelegere …. În această tehnică de ardere, schimbarea moleculară cauzată de mistica focului și a șocurilor termice ce urmează, devine un spectacol în sine, artistul trecând de la creator la simplu observator. Argila odată ajunsă din forma ei aleatorie la o formă definită de mâinile artistului, intră în etapa în care natura  își rezervă dreptul de a interveni. Aceasta are un parcurs purificator prin cele trei elemente primordiale: foc, aer, apa …. În final lucrarea poartă amprenta colaborării deschise a omului cu forțele naturii.” (Alexandru Buzea, ceramist)

Fotografiile din expoziție vor completa proiecția video, prin prezența detaliului supradimensionat static: detalii de texturi obținute prin tehnica raku prezente pe suprafețele lucrărilor, în contrast cu dinamica focului și a fumului înregistrata audio și video în ultimele faze de ardere. Poziționarea lucrărilor se va face ținând cont de variantele de expunere pe care le vor concepe artiștii. În mare parte se vor folosi elemente naturale: nisip, pietriș, blaturi de lemn, piatră, etc.
Fotografiile texturilor sunt ultimele lucrari realizate în proiect, prin unicitatea lor aproape că transcend obiectul ceramic și se regăsesc în spectacolul de fum din proiecție. O instalație în care lucrările de ceramică vor fi legatura dintre imaginile video și cele fotografice.

Într-un alt spațiu va fi amplasată o instalație numită zoetrop sau zoopraxiscope (Cristina Budar, ceramist). Lucrarea este compusă din 27 de piese-flori din gresie modelată și arsă în tehnica raku întruchipând diferite stadii de dechidere ale undei flori. Lucrarea este o instalație dinamică, obiectele generează o animație mecanică în care cadrele sunt lucrările ceramice.

Evenimentul este organizat de Asociația UMA ED ROMÂNIA în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte București, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Colegiul de Artă “Carmen Sylva” Ploiești.

Expoziția se va desfășura în cadrul proiectului cultural ”Tabără de creație Maraton Raku”
co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.Gheorghe Farcasiu (2) Dragos Manea 4 Ciprian Ariciu Alexandru Buzea 1 (2) A Marta Jakobovits Alexandru Buzea 1 ciprian ariciu ritual raku 1 ciprian ariciu, oana stoica, alexandru dumitru